|
Autor: |
Jadwiga |
|
E-mail: |
peterjadwiga@hotmail.com |
|
Data: |
piątek, 27 lipca 2007 05:38:46 |
Witam ,
Mam pytanie dotyczace dendrobium farmeri. Kupilam go jakies 4 miesiace temu w niezbyt dobrym stanie. Czesc lisci byla w zolto-brazowych plamach. Liscie te stawaly sie z czasem zolte i opadaly.Nawet te z nowej bseudobulwy , ktora wyrosla w miedzyczasie. Obecnie zostal jeden lisc tez w plamach wiec lada dzien opadnie. Storczyk ma 14 pseudobulw bez lisci , jedna z jednym lisciem / opadnie /, i dwie brazowe usychajace pseudobulwy.Rosnie w doniczce w mchu.
Czy to jest stan normalny ze zostaja same "patyki" czy tez jest jakis problem ? Jaki ? Dodam ze korzenie , przynajmniej te co wychodza z doniczki , wygladaja ze sa OK . Nie mam zupelnie doswiadczenia z dendrobiami , czytalam w tym temacie dosc sporo , ale nie znalazlam odpowiedzi co moze sie dziac z moim dendrobium .
Jezeli ktos z Panstwa moze mi cos konkretnego powiedziec to bede wdzieczna.
Prosze tylko o jakies konkretne sugestie. Ostatnio czytam na roznych stronach storczykowych duzo rad , zeby to nazwac delikatnie , niegrzecznych , ktore nikomu ani niczemu nie sluza. Mysle ze szkoda czasu na czytanie takich odpowiedzi a i Ci co pisza mogliby swoja energie zuzyc do lepszych celow.
Pozdrawiam serdecznie i bede wdzieczna za sensowne odpowiedzi.
Jadwiga |
|
|