Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  problem z podlewaniem
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: czwartek, 2 sierpnia 2007 10:17:07
Witanm,

Przez lato oncidium, katleja i zygopelatum stoją za oknem. Nie mam balkonu, więc rośliny umieściłam w skrzynce, nad którą jest zamontowany mini-baldachim (okno zachodnie). W mieszkaniu nie mam problemów z dozowaniem wody, podlewam obficie co tydzień. Poza tym przez kilka godz/h działa u mnie nawilżacz.
Niestety nie potrafię wyczuć, kiedy powinnam podlać storczyki za oknem, bo noce teraz bywają chłodne, a w dzień nie ma wielkich upałów. Obawiam się, że podlewane nawet latem co tydzień w/w storczyki mogą zmarnieć, bo po kilku dniach podłoże mają jeszcze wilgotne.

Pozdrawiam, Agnieszka z W-wy

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 2 sierpnia 2007 10:46:44
Witam serdecznie! - a może "bezpiecznym" rozwiązaniem byłoby spryskiwanie jedynie podłoża w zależności od panującej temperatury zewnętrznej między cotygodniowymi podlewaniami - pozdr. Jarek z Kielc.

Autor: Mariola
E-mail: piechol3@op.pl
Data: czwartek, 2 sierpnia 2007 12:54:46
A czy trzymacie swoje storczyki na dworze? Ja schowalam bo noce byly bardzo zimne(wielkopolska) Na dendrobiach i skrzydlokwiatach dostalam zlotych smug

Pozdrawiam

Autor: Gośka
E-mail:  
Data: czwartek, 2 sierpnia 2007 19:54:58
Jestem też z wielkopolski -Poznań i trzymam swoje dendrobia na balkonie nie zauważyłam zeby im to szkodziło

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl