Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  podlewanie w mini-orchidarium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnell
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: niedziela, 5 sierpnia 2007 11:37:26
Witam,

Dostałam 2 keiki dendrobium. Roślinki są w doniczce wypełnionej korą, a całość trzymam w pojemniku z pleksiglassu (ma otworki na górze i odpływowy na dole). Od niedawna zauważyłam, że roślinki marnieją, jeden listek zżółkł, pozostałe są matowe). Nie wiem, czy właściwie dozuję wodę, bo podlewam raz na tydzień.

Pozdrawiam, Agnieszka z W-wy

Autor: JA
E-mail:  
Data: poniedziałek, 6 sierpnia 2007 12:40:27
hmm wydaje mi się że one maja za wilgotno i do tego za mały ruch powietrza skoro w doniczkach i jeszcze w mini-orchidarium trzeba ograniczyć podlewanie i zastosować jakiś rodzaj przewietrzania tego "domku", np: wiatraczki komputerowe.
pozdrawiam Ja

Autor: monika w.
E-mail: monika@kompet.net
Data: poniedziałek, 6 sierpnia 2007 13:06:15
Agnieszko, na poniższych zdjęciach pokazuję ci swoją miniszklarenkę... to pudełko po małych bombkach na choinkę. Jego zaletą jest to, że jest z zasady nieszczelne - składana góra i dół a dodatkowo wycięłam z przodu klapkę, która pozwala sterować wilgotnością. Zamykam ją po prostu patyczkiem. Mam w taki sam sposób posadzone dendrobia i mają się doskonale. Dendrobium delicatum stało długo w miejscu (trochę sfatygowane do mnie trafiło!) a po wsadzeniu do takiego pudełeczka ładnie puściło dwa przyrosty i teraz idzie trzeci... Przeźroczystość pojemniczka daje możliwość obserwacji roślinki. Ta sadzonka phalaenopsis puszcza już trzeci listek i ma dwa nowe korzenie. Dostałam ją rok temu z dwoma 1 centymetrowymi listkami... jak widać rośnie i ma się dobrze

Dzięki otwieranemu denku, łatwo jest potem przenieść roślinę do doniczki bez naruszania korzeni itp...

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: poniedziałek, 6 sierpnia 2007 17:08:45
Witam,

Dziękuję za ciekawą sugestię i prezentację . Trochę niecierpliwię się, kiedy wreszcie to moje maleńkie dendrobium zacznie wypuszczać jakiś listek (jest u mnie już 2 m-ce). Mam jakieś przeźroczyste pudełka po kosmetykach, może coś będzie się nadawało. Ale obawiam się, że ta roślinka ma zbyt grube podłoże z kory (identyczne, w jakiej sprzedają falenopsisy). Pewna pani podarowała mi to keiki wsadzone do takiego podłoża, a dwa ulistnione pędy dendrobium mają ok. 4 cm wys. Czy powinnam jakoś tę korę rozdrobnić i dopiero potem wsadzić do niego keiki?

Pozdrawiam Aga z W-wy

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl