Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Skoczogonki???
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agata
E-mail: etain@o2.pl
Data: piątek, 17 sierpnia 2007 09:45:10
Podczas dzisiejszego porannego przeglądu terrarium, w którym pięknie rosną 4 sztuki Ionocidium Popcorn "Yellow" i jedna Vanda Miss Joaquim, zauważyłam mnóstwo szybko poruszających się robaczków. Rośliny zostały przywiezione w marcu z Singapuru w zamkniętych fiolkach z agarem. Przymocowałam je do korkowych podkładek ze sphagnum i umieściłam w terrarium z keramzytem na dnie. Wilgotność w środku ok.80%, temperatura powyżej 20 stopni - zmienna.
Ładnie się rozwijają - fiolki miały ok.12cm, a najszybciej rosnąca ze wszystkich maleństw Vanda ma już 16cm, Ionocidia wytworzyły pseudobulwy.
No to teraz o robalach!!
wielkość: od ? do ok.2mm
kolor: odcienie brązu
budowa: migdałowaty tułów, mała głowa, długie ruchliwe czułki, 6 nóg - przynajmniej tyle widać
zachowanie: biegają i biegają!! Nie zatrzymują się w miejscu!!
miejsce występowania: rzadko widać je na roślinie. Po opukaniu podkładki można zacząć rwać włosy z głowy!! Przerażający widok!!

Dodam jeszcze tylko, że przedwczoraj rośliny były wymoczone w roztworze z fungicydem, ponieważ zaniepokoiły mnie brązowe krawędzie liści przy pseudobulwach i korzeniach Ionocidium. Vanda ma się dobrze - żadnych niepokojących zmian.

Pytanie: Jak wytłuc to stado nieuszkadzając roślin?? Może jakaś zmiana w terrarium?? Czy to są na pewno skoczogonki, a jak nie to co??

Czekam na odpowiedzi, bo nie zamierzam tego tak zostawić

Niestety zostałam bez aparatu, bo ukochany zabrał do Tunezji.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl