Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  pąsy na falkach
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: ania
E-mail: aniawi@op.pl
Data: niedziela, 9 września 2007 10:53:12
Obserwuję falki od jakiegoś czasu. Znalazłam na temat czewienienia sporo na forach i wszędzie się pisze, że czewienienie, to objaw zbyt dużej ilości światła. Kompletne bzdury, no chyba, że ktoś ma odmianę o czerwonych lub niebieskich kwiatach, no to nareszcie falek dostał światła i ma liście jak należy.
No bo u mnie objawem zbyt dużej ilości światła (na szczęście tylko jeden egz. i to dawno...) było żółknięcie liści, no i nie ustrzegłam się msc. odparzenia. Zazwyczaj kupuję zabiedzone roślinki i je wyprowadzam z dołka - stąd mój optymizm , jak myślę .
Wracając do czerwienienia, no właśnie mi je napadło (ale tylko młode listki) i jak mniemam jest to zwiastun jesieni - zwyczajnie muszę przestać nawozić (p. żelazo, fotosyneteza, itp.). No a z dokarmianiem, to się przyznaję, że czasami przesadzam, bo moja afrodytka ma 8 trzydziesto - centymetrowych listków, 16 kwiatow i zajmuje mi pół parapetu, czyli ~ 1m, a kwitnie włącznie z powtornym od 1,5 roku non stop (no przesadziałam od stycznia do marca rósł nowy pęd).
Pozdrawiam światłolubnych.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl