Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  przekwtają i co dalej??
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Lid
E-mail: lidia@paula.waw.pl
Data: poniedziałek, 17 września 2007 23:08:34
Witam wszystkich i proszę o podpowiedź.
Mam 3 storczyki od kwietnia, które bardzo ładnie kwitły do tej pory, ale wygląda na to, że teraz będą odpoczywać, a ja zupełnie nie wiem jak z nimi postępować, by nie wyrządzić im szkody.
1. Phaleonopis ( prawdopodobnie amabilis) 1 pęd już stracił wszystkie kwiaty, 2 pęd pozostaje nadal zielone. Piękne zielone liście i młodziutkie korzenie powietrzne -
2. Do złudzenia przypomina Cymbidium, ale ma białe zabarwienie z różowymi środkami - przekwitł zupełnie, pędy pożółkły ale na świat idzie malutki młody listek
3.Phaleonopis pewnie hybryda http://www.orchidarium.pl/forum/upload/DSCN1997.JPG także przekwitł, ale jeden pęd wypuścił odnóżkę i ma 2 pąki, które lada moment zakwitną. 2 pęd zielony, ale chyba nie ma zamiaru kwitnąć.
Wszystkie wyglądają na zdrowe, mają mnóstwo młodych korzeni powietrznych i piękne, lśniące liście. Zupełnie nie wiem jak z nimi dalej postępować, czytam różne publikacje, ale potrzebuję jasnych wskazówek. Będę wdzięczna za pomoc
Pozdrawiam

Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: wtorek, 18 września 2007 08:33:03
Przytaczam pani porade niedawno udzielona na tym Forum przez biologa z Uniwersytetu Wroclawskiego p. Romualda Kosiny:
"...najlepszy sposób na zrobienie z czymś czegoś o czym nie mamy pojęcia, to wyobrażenie sobie, co dzieje się z tym czymś w warunkach naturalnych. Już o tym pisałem na Forum, ale powtórzę. Tam żadnej roślince nikt nic nie obcina, a to dlatego, że rośliny z takich swoich części, tutaj przekwitnięty pęd wycofują w sposób "zorganizowany" wszystko co jest możliwe do zabrania i wykorzystują do zbudowania nowego liścia, nowego korzonka, nowego pędu kwiatowego. Moim zdaniem te sugestie dotyczące obcinania raczej mają podstawy estetyczne niż merytoryczne. Ja w swojej kolekcji storczyków obcinam tylko takie pędy, które już zupełnie uschły, dotyczy to również starzejących się liści lub korzeni. To wszystko zdrowej roślinie się przyda. Oczywiście inaczej jest z organem zakażonym jakąś chorobą."
Pozdrowienia
Wanda

Autor: Lid
E-mail: lidia@paula.waw.pl
Data: wtorek, 18 września 2007 13:17:42
Bardzo dziękuję Pani Wando za sugestie i zapewne zastosuję je.
Jednakże nie wiem co z podlewaniem, czytam, że roślinkom potrzebny jest okres spoczynku, przesuszanie i tym podobne. Spotykam w swych poszukiwaniach różne opinie. Zapewne moim roślinkom należy się odpoczynek, ale nie mam pojęcia jak wdrożyć go w życie, co z podlewaniem?, jak z nawożeniem? słyszałam też, że stosuje się jakieś wahania temperatur.
Będę niewdzięczna za podpowiedź
Pozdrawiam
Lidia

Autor: monika w.
E-mail:  
Data: wtorek, 18 września 2007 14:17:03
Pani Lidio,

to zależy od gatunku i możliwości. Proszę zerknąć do działu Uprawa - znajdzie tam pani wszystko, co potrzeba początkującym i szukającym podpowiedzi

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl