Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  doniczki
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Karolina
E-mail: karolina-h@tlen.pl
Data: czwartek, 27 września 2007 21:39:37
Mam dwa falki. Do tej pory stoją na parapecie w przezroczystych doniczkach z dziurami, z obawy przed gniciem korzeni. Nie wygląda to zbyt pięknie. Zastanawiam się czy nie kupić im jakiś osłonek? Jakie macie Państwo doświadczenie w tej sprawie. Pozdrawiam.

Autor: Agnieszka
E-mail:  
Data: czwartek, 27 września 2007 22:30:49
Witam

Mnie również nie podobają się doniczki przeźroczyste, choć są praktyczne i dobre dla storczyków (zwłaszcza chorych, bo łatwo obserwować korzenie). Jednak, jeśli ktoś trzyma tak jak ja storczyki na odsłonietym parapecie, vis-a-vis drzwi do pokoju, to stara się, aby rosły w ładnych doniczkach, a nie wyglądały jak uprawiane w szklarni . Mam u siebie 3 falenopsisy. Jeden z nich, którego uprawiam już 2 lata, przesadziłam do zakupionej w OrchidSklepiku dość drogiej, ale bardzo estetycznej ażurowej ceramicznej doniczki. Ten falenopsis czuje się w niej świetnie, bo po kilku miesiącach odpoczynku wypuścił o wiele dłuższy niż poprzednio pęd z licznymi pąkami, a kilka dni temu pojawił się u nasady liści kolejny (mam nadzieję, że też będzie okazały . Poza tym liście i korzenie powietrzne ma grubsze niż dwóch falenopsisów, których jeszcze nie przesadzałam z plastikowych pojemników.

Pozdrawiam Aga z W-wy

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: czwartek, 27 września 2007 23:20:24
Nie polecam żadnych osłonek gdyż powietrze ma utrudniony przepływ a ponadto łatwo roślinę zalać bo nie widać ile jest wody na dnie . Ladne są doniczki gliniane z ozdobnymi otworami i te w ostateczności mogą pogodzić urodę z wymogami storczyków. Mają jednak ten minus że łatwo z gliny woda paruje, stąd częstsze podlewanie i mineralizacja podłoża . Dwie moje koleżanki przedkładające urodę mieszkania nad wymogi storczyków rzadko cieszą się kwiatami. Marta

Autor: Jadwiga
E-mail:  
Data: piątek, 28 września 2007 04:59:28
Witam ,
Wszystkie moje storczyki / kilkadziesiat rosnacych na parapetach w calym domu / sa posadzone do przezroczystych doniczek ,a niektore rosna w normalnych zielonych , plastikowych . Wszystkie sa natomiast dodatkowo wlozone do oslonek , ceramicznych / IKEA / lub plastikowych. Rosna dobrze , kwitna tez po raz juz kolejny.Po prostu trzeba zawsze sprawdzic zeby w oslonce nie zostawala woda po podlaniu i zeby oslonka byla wieksza od doniczki aby dochodzilo powietrze.Wydaje mi sie ze problemy moga byc w czym innym raczej.Odpowiednie podloze , czas miedzy podlewaniami , temperatura , wilgotnosc itp itd.
Pozdrawiam , Jadwiga

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: piątek, 28 września 2007 07:29:33
Witam serdecznie!
Doniczki przezroczyste są b. praktyczne, gdyż możemy obserwować stan korzeni,wilgotność podłoża po podlaniu,ale na podstawie swoich obserwacji uważam, że konieczne są osłonki matowe na takie doniczki, gdyż pod wpływem światła i wysokiej temperatury - pojawiają się z czasem glony, które w ostateczności mogą "udusić" korzenie.A co dalej może być - to już wszyscy możemy przewidzieć - pozdr.Jarek z Kielc.

Autor: Joanna
E-mail:  
Data: poniedziałek, 1 października 2007 00:19:19
Witam serdecznie! Ja również trzymam rośliny w plast przeźroczystych doniczkach i osłonkach, ale osłonki są dużo większe i mają wsypany na dno keramzyt. Nawet jeśli woda się przeleje, pozostanie w keramzycie i powoduje większą wilgotność wokół roślinki. Oczywiście trzeba kontrolować poziom wody, aby pozostawała poniżej dna doniczki. Pozdrawiam i życzę wielu satysfakcji z hodowli.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl