Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pytanie o D.kingianum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Aneta
E-mail: lamariquita@poczta.onet.pl
Data: piątek, 28 września 2007 12:41:22
Witam,
Jakiś czas temu kupiłam na przecenie dendrobium kingianum, które jeszcze kwitło. Póżniej ze zdziwieniem dowiedziałam się, że kwiaty tego storczyka pachną (wcześniejszy post na forum z listą pachnących gatunków). Jednak kwiaty u mojej rośliny nie wydzielały zapachu nawet w najmniejszym stopniu i ciekawa jestem dlaczego . Czy to zależy może od tego w jakiej fazie kwitnienia są kwiaty (moje niedługo potem zwiędły... może dlatego nie pachniały?), wiem, że niektóre pachną o określonej porze dnia. Dlatego mam prośbę do bardziej doświadczonych forumowiczów o odpowiedź na to pytanie, czy moje podejrzenia są słuszne?
Serdecznie pozdrawiam
Aneta

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: piątek, 28 września 2007 19:02:58
Witam!
Niestety ,"pachnie czy nie pachnie" często zależy od klonu . Zwłaszcza w tak intensywnie krzyżowanym gatunku jak D. kingianum. A może to tylko kwestia "pierwszego kwitnienia" i w następnych latach będzie zniewalało swoim zapachem ? . Najpiękniej pachnie Dendrobium xdelicatum czyli naturalna krzyżówka D. kingianum i D. speciosum . Ponieważ jest używana do hybrydyzacji D. kingianum , ich krzyżówki szczególnie intensywnie pachną. Najpewniejszą metodą jest kupowanie kwitnących roślin i ich ... wąchanie !
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: piątek, 28 września 2007 22:17:01
Poza tym w skali lat intensywność zapachów zmienia się . Moja Cattleya hybr.[rdzawo-bordowe kwiaty] co roku pachniała na całe mieszkanie , a teraz poszła w ilość . Kwiatów jest dwukrotność na każdej pseudobulwie ale zapachu trzeba się dowąchiwać choć były już dni słoneczne i ciepłe.Zawód.
Moje Dendrobium kingianum słabo pachnie landrynkami. Marta

Autor: Aneta
E-mail: lamariquita@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 1 października 2007 13:47:05
witam,
Dziękuje za szybkie odpowiedzi . Faktycznie lepiej zawsze tak na wszelki wypadek wąchać kwitnace storczyki przed ich zakupem... To przecież nic nie kosztuje...
Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl