Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Listy Jozefa Warszewicza
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Wanda Karolczak
E-mail: wabert@tin.it
Data: wtorek, 2 października 2007 09:26:43
Witam serdecznie!
W artykule Mariana Kaluskiego
http://www.prawica.net/node/312/print
zostala zamieszczona informacja o listach naszego rodaka Jozefa Warszewicza z czasow jego wedrowek po Boliwii, a opublikowanych w 1927 roku w periodyku "Ogrodnik".
Bardzo przychylna moim poszukiwaniom Pani z Biblioteki Uniwerytetu Warszawskiego dotarla do wskazanego zeszytu, ale, niestety, tam tych listow nie ma. Szkoda wielka, bo byly by one bardzo cennym swiadectwem przebiegu poszukiwan Warszewicza i jednoczesnie kontynuacja mojej prezentecji osoby Warszewicza wloskim orchidofilom.
Zwracam sie w mej bezsilnosci do Panstwa z prosba o wskazowki czy ktos z Was widzial, slyszal lub cokolwiek wie na ten temat. Czy te listy, lub inne, naprawde istnieja?
Z serecznymi pozdrowieniami
Wanda

Autor: Piotr Piesik
E-mail: piotr.piesik@storczyki.org.pl
Data: środa, 3 października 2007 20:41:42
Pani Wando!
Nie mam żadnych informacji o listach Warszewicza, ale po kolejnym Pani poście, w którym pisze Pani o rodaku-Warszewiczu, chciałbym Pani choć jednym zdaniem podziękować za głęboki patriotyzm, który po raz kolejny emanuje z Pani listu. To kolejny temat, który Pani otwiera, a który ma na celu prezentację kogoś z Polski lub czegoś co się dzieje się w Polsce-ot choćby w wąskim gronie miłośników storczyków.
Ktoś powie, że to banalne, ale naprawdę jestem dumny, że jest Polka w innym kraju, która szuka tego co w nas dobre, ciekawe i wartościowe aby zaprezentować na szerszym forum-naszym i włoskim.
Życzę wielu sukcesów osobistych i storczykowych oraz skutecznego rozwiązywania przedstawianych na forum problemów.
Z wyrazami szacunku Piotr Piesik.

Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: czwartek, 4 października 2007 21:40:53
Panie Piotrze,
dziekuje za bardzo ciepla w tonie wypowiedz.
Uprawa storczykow to nie tylko kwitnace rosliny, biologia, fisiologia, patologie. To takze znajomosc tych, ktorzy dokonywali lub dokonuja botanicznych odkryc, a ze ten najwiekszy z poszukiwaczy byl jednym z nas, o tym trzeba wiedziec i innych uswiadamiac. Nie jest to latwe zadanie, bo i sam Warszewicz niechetnie mowil o swoich wedrowkach. Dobrze, ze chociaz uchowal sie z tamtych czasow bardo piekny artykul F. Berdaua, ktore dzisiaj Ktos Inny zechcial zamiescic w internecie. Artykul ten bralam do reki wielokrotnie i tylez samo razy odkladalm z przekonaniem, ze tego sie nie da przetlumaczyc, ze za trudny, za malo znam wloski, nie na moje sily. Wreszcie powiedzialam sobie, ze to musi sie dac zrobic, obstawilam sie slownikami, tlumaczylam od kropki do kropki zdania o zawilej skladni. Moje tlumaczenie wymagalo rzetelnej korekty, ale nie bez przyczyny tlumaczenia literackie robi sie w znakomitej wiekszosci z jezyka obcego na ojczysty. Oczywiscie, byl to nasz wspolny z Giuliem sukces, zrobilismy razem kawal dobrej roboty, a Wlosi mogli sie wreszcie czegos dowiedziec o odkrywcy Cattleyi warscewiczii. Te slowa kieruje do Polakow zagranica i do osob znajacych chocby w srednim stopniu obcy jezyk jako zacheta do podjecia trudu tlumaczenia tego pieknego artykulu. Prosze Panstwa, Wlosi o naszym Warszewiczu nie wiedzieli NIC, przyjeli go z goracym sercem i bylam dumna, ze Warszewicz i ja wywodzimy sie z tego samego narodu. Slowa moje nie sa podyktowane pyszalkowatoscia lecz bolem, ze o tym czlowieku tak niewiele w swiecie wiadomo. Chcialoby sie cos wiecej o nim wiedziec, oboje z Giuliem cieszylismy sie na mozliwosc poglebienia wiadomosci, poszerzenia prezentacji. Na razie nie wyszlo nic, moze z czasem cos sie odnajdzie. Szkoda, ze nie mam szczescia do muzem przy Ogrodzie Botanicznym UJ, tam na pewno cos interesujacego by sie znalazlo.
W nas Polakach jest wiele dobrego, ciekawego i wartosciowego, ale szkopul w tym, ze nie zawsze potrafimy sie zaprezentowac z wlasciwej strony. Tez jestem z Panstwa dumna kiedy wiem to czego inni nie wiedza, i oni wiedza skad ja wiem. Milo mi, ze moge pokazac, ze swietny okres w polskiej uprawie storczykow trwa nadal.
Ciesze sie, ze jestem jedna z Was
Wanda

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl