Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Zamiast Prowado Plus
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mała Gosia
E-mail: malagosias@vp.pl
Data: niedziela, 7 października 2007 18:55:44
Mam Pytanie. Odkryłam na swoim dendrobium wciornastki. Wiem, że wszyscy radzą na te szkodniki Provado Plus, ale nie mogę tego nigdzie dostać. Zależy mi na czasie i dzisiaj kupiłam środek firmy substral na te paskudztwa. Czy mogę tego użyć? Pytam dlatego, że na opakowaniu jest napisane, iż stosuje się go w ogrodzie i szklarniach na drzewa owocowe, warzywa, róże i kwiaty. Tylko nie wiem czy na pokojowe kwiaty, a dokładnie storczyki też. Kupiłam to w Leroy Merlin i facet z tego dzaiłu ogrodniczego twierdzi że się nadaje, ale ja jakoś nie jestem do końca o tym przekonana. A Wy co sądzicie?

Autor: dorota sapuła
E-mail: mawi@mawi.pl
Data: poniedziałek, 8 października 2007 08:32:52
dzień dobry,
wszystkie środki chemiczne przeznaczone dla róż powinny się nadawać dla storczyków - tak głosi literatura.
do ochrony moich storczyków używam chemicznych środków ochrony roślin, które sosuję w ogrodzie i jest ok.

jeśli Pani preparat jest przeznaczony do zwalczania wciornastków, to należy go zastosować, przygotowując odpowiedni roztwór ciezy.

pozdrawiam,
dorota

Autor: Grzegorz Krupinski
E-mail: logo3@autograf.pl
Data: czwartek, 18 października 2007 17:21:19
Witam.Preparaty uzywane w ogrodzie mozna z powodzeniem stosowac w domu.Oprócz prowado mozna zastosowac Mospilan, Confidor ewentualnie Actelic/smierdzi/,Talstar,Karate. Walczac z wciornastkami warto dodac do gotowego juz roztworu zwykly cukier w stezeniu 0.01%,wywabi te "paskudztwa" ze szczelin i szpar.Po 7-10 dniach warto powtórzyc oprysk.I po kłopocie
.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl