Autor: |
Ewa Jóźwiak |
E-mail: |
Ewka@hejstorczyki.pl |
Data: |
środa, 14 listopada 2007 21:41:07 |
Listę moich kwitnień w październiku dedykuję pani Celinie Kozubek-Euejda, pracownikowi Ogrodu Botanicznego w Łodzi, osobie która nie wierzy w prywatne kolekcje w Polsce.
A zdjęcie Pholidota imbricata jest specjalną dedykacją dla p. Jerzego B. z Wrocławia, wielkiego zwolennika jak pamiętam tej rośliny. Już przekwita, ale jeszcze śliczna.
Rośnie u mnie czwarty sezon tuż obok szyby okna o wystawie południowej. Rokrocznie wypuszcza nowe bulwy i kwitnie. Zdjęcia specjalnie zrobione dla pana, osoby która zawsze wprowadzi coś wesołego na tym forum.
Zapraszam na wystawę storczyków w mojej małej balkonowej szklarni, może wszyscy się zmieścimy.

Oberonia sp. - po zrobieniu jej kilku zdjęć zawiązała nasiona.

Lepanthes calodictyon - kwitnie ciągle.

Comparettia speciosa - to długie kwitnienie, polecam.

Oncidium pusilla - już niedługo następny kwiat na drugiem pędzie.

Saccolabium sp. nabytek z Krakowa.

Barbossella sp. - kwiatów nie pokarze, za silne światło flesza czasami kończy kwitnienie.

Dendrobium laevifolium - nabytek z Krakowa, ma nowe przyrosty, może utrzyma się u mnie.

Epilaeliocattleya Don Herman - to bardzo słoneczna roślina i ładnie kwitnąca/bez problemów.

Ascocenda Rainbow Angel - ostatni wysiłek i kwitnienie jak widać.

Sophronitis cernua - mam trzy rośliny, każda kwitnie o innej porze roku.

Phalaenopsis equestris var. semi alba - długo kwitnie, właśnie spadły ostatnie kwiaty.

Rhipidoglossum rutilum - mam wrażenie że pąki jakoś dziwnie i nie równomiernie na pędzie się pojawiają.

Pleurothallis lappacea - tylko pąki mogę pokazać, opadły po zrobieniu zdjęć.

Tolumnia triquera - kolejne kwiaty na tym samym pędzie.

Grosourdya appendiculata - podobnie jak rodzaj Tolumnia tworzy kwiaty na tym samym pędzie. Ale wielka szkoda, kwiat utrzymuje się tylko jedną dobę.

Campylocentrum micranthum - śliczne maluchy.

Bulbophyllum moniliforme - łąka bulwek.

Oerstedella centradenia - po jednym kwiatku, ale zawsze to kwitnienie.

Sigmatostalix radicans - kwitnie chyba zawsze.

Leptotes unicolor - wyjątkowe kwitnienie.

Appendicula purpurascens - kwitnie zawsze.

Cleisostoma discolor - ta się nie lubi fotografować. Zawsze jest nie ostra.

Pholidota imbricata - życzę kwiatów panie Jerzy.

Pteroceras teres - zdjęcie stare, ale ja mam pięć sztuk tych roślinek, kwitnienie długie, inny rozwój pąka.

Oncidium papilio - zdjęcie też stare, ale jak wiecie dwa pędy dają kwiaty na zmianę.

Oberonia sp. - pierwsze kwitnienie, trzeci sezon u mnie.
Pozdrawiam wszystkich,
ewka |
|
|