Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pomocy chce założyć orchidarium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Arek
E-mail:  
Data: piątek, 7 listopada 2003 18:46:23
Pomocy, chce założyć orchidarium to miało byc moje pierwsze. Wydawało mi sie że mam dobry pomysł i dobrałem dobre wymiary, początkowo miało to być 120-120-60 (wys.szer.gł.)wybrałem sie do szklarza i do sklepu z akwariami i tam przeżyłem prawdziwy koszmar. |Najpierw jedna Pani powiedziała, że tego się nie da zrobić później druga po 30 min. zrozumiała że chodzi mi o szklaną gablotę z dzrzwiami z przodu więc pokazała mi swój sklepowy regał ze szparami po bokach tak dużymi że mieściła mi sie tam ręka kiedy powiedziałem jej, że owszem chcę coś podobnego ale bez tych dziur przy drzwiach powiedziała że tak sie nie da bo mają tylko takie zawiasy i ewentualnie można by zrobić te drzwi na prowadnicy więc ja jej na to że w porządku byle by nie było tych dziur w tym miejscu i że dziury owszem mają byc ale z tyłu i z boku a ona mi na to, że z dziurami to ona mi tego nie zrobi bo boja sie że popęka im szkło w trakcie wiercenia, zapowiedziała że jesli bardzo sie uprę to ona może mi to jednak zrobic ale za 1200 zł a to troche za dużo jak za samo "akwarium".
U szklarza było trochę lepiej miła Pani powiedziała że owszem może wykonać gablotę tych rozmiarów ale że ciężar i rozmiary mojej konstrukcji będą prawie uniemożliwiały jej transport. Zastanawiam sie jak zmodyfikowac rozmiary orchidarium żeby nie mieć kłopotów, bo jeden z hodowców nastraszył mnie że mogę mieć poważne problemy z instalacją oświetlenia jeżeli rozmiary orchidarium nie będą wielokrotnością 60 cm. Czy ktoś może mi pomuc w doborze optymalnej wielkości orchidarium do zwykłego mieszkania w bloku. Może ktoś wie gdzie w Warszawie można za rozsądną cene kupic albo zamówic wykonanie orchidarium?
Arek

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: piątek, 7 listopada 2003 19:09:32
Witam,

czy mi się w oczach wszystko dwoi i troi???
Bo już gdzieś (zagadka!?!) widziałam taki tekst i nawet odpowiedzi na niego!!!

Co za problem? Wystarczy nieco umiejętności majsterkowicza, kilka kątowników (wymiary zależą od wielkośći mieszkania), kilka płyt plexi lub poliwęglanu, kilogram ocynkowanych śrubek i w ciągu jednego dnia dowolne orchidarium stoi. Jeszcze tylko je oświetlić: z góry, w środku, z boków. Każda konfiguracja dobra, byle było wystarczająco dużo światła dla storczyków.

Był na tym Forum kiedyś wątek (a teraz jest wyszukiwarka, więc łatwo znaleźć) zatytułowany "Nasze miejsca uprawowe" lub podobnie.

Życzę powodzenia i pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Anna Kamińska
E-mail: ankamin1@wp.pl
Data: piątek, 7 listopada 2003 19:12:49
Grażyna, widziałaś taki sam tekst na www.storczyki.org.pl - ja też, i nawet udzieliłam odpowiedzi !!!
Ania.

Autor: Krystyna frankiewicz
E-mail: k.frankiewicz@neostrada.pl
Data: sobota, 15 listopada 2003 15:33:20
To proste ale dosc drogie .Trzeba przy scianie na ktorej polo5rzymy glazure wybudowac koryto oodpowiednich wymiarach .Potem trzeba udac sie do sklepu metalowego np.w Warszawie na ul.Wilenskiej tam sa kontowniki i znich na miejscu mozna zamowic samą górę około 600 zł z dostawą do domu. Potem u szklarza oszklenie okolo 400 zł. W korycie można zainstalować ogrzewanie kablowe a samo koryto wylozyć kafelkami ( ok. 1000 zł). Nie radzę urzywac fugi bo przecieka! Trzeba uszczelnić silikonem.
Następnie kupić trzeba conajmniej dwa panele do świetlówek ( 1 zaciemno ) po 4 świetlówki - "newgeneration" lub Flora. Na dole warto dodać dodatkową lampkę lub 2 reflektorki. Koryto wypełniamy keramzytem ze styropianem i w nim umieszczamy gałąź Robinii (Akacja biała). Można ją okręcić włóknem kokosowym, maty są za sztywne.
Konieczne jest do instalacji elektrycznej trzeba podłaczyć programator temperatury i wyłącznik czasowy.
Dobrze rosną tu storczyki ciepłolubne i srednie na dole phapfiopedila i cieniolubne epidendra Nieradzę mocno pdlewać podłorza bo mimo starań cieknie . Wygląda cudnie .Przepraszm ale to mój pirwszy tekst winternecie więc piszęmarnie ale moje orhidarium działa .

Autor: Arek
E-mail:  
Data: sobota, 15 listopada 2003 15:42:45
To chyba trochęza drogie, myślałem raczej o szklanej gablocie(ze szkła lub plexi) z otwieranymi drzwiami , podświetleniem wentylatorem i nawilżaczem lub zmgławiaczem, oczywiście z podłożem i jkimis gałęziami lub korzeniami. Na rozwiązanie jakie proponujesz mam zbyt mało miejsca.
dzięki=uję i pozdrawiam

Autor: Halina Roszkowska
E-mail: halina.roszkowska.@idea.net.pl
Data: poniedziałek, 17 listopada 2003 19:15:19
Panie Arku, terrarium o prawie dowolnych wymiarach można zamówić w firmie Aquaglass. Za moje 1m x 0,5m x 1,20m (grubość szkła - 6mm) zapłaciłam 450 zł + 80 zł za transport gdzieś z Polski do Warszawy. Trwa to tydzień. No a dalej - to już trzeba kombinować: oświetlenie, nawilżacz (w Orchidsklepiku), kratka z OBI, wentylatorki - i już
I od lipca moje orchidarium działa, a rośliny cieszą oczy. Tyle że coraz w nim mniej miejsca

Pozdrawiam
Halina

Autor: Halina Roszkowska
E-mail: halina.roszkowska.@idea.net.pl
Data: poniedziałek, 17 listopada 2003 19:23:27
No i oczywiście zapomniałam podać kontakt do tej firmy (tel. 501 682 518)

Warszawscy szklarze albo żądają olbrzymich sum (np. 1200zł - firma kakadu), albo wykazują się niekompetencją - chcą robić terarium - akwarium ze szkła o grubości 10mm, którego potem nikt nie podniesie.

Pozdrawiam
Halina

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl