Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  vanda sanderiana
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: aldona
E-mail:  
Data: środa, 31 października 2007 22:12:57
Witajcie.Kochani potrzebuję praktycznych informacji o tym storczyku,może ktoś go ma i chciałby się podzielic wiadomościami jak go uprawie.Przeczytałam to co było na tej stronie ,ale dalej mnie gnębi ,jak wygląda uprawa tej wandy u was.pozdrawiam

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail:  
Data: poniedziałek, 5 listopada 2007 14:16:51
Generalnie uprawia się tak, jak każdą vandę (patrz Poradnik), natomiast zarówno gatunek Vanda sanderiana, jak i jej hybrydy są znane z wyższej wrażliwości na niższe temperatury i/lub wahania temperatur. Należy ją uprawiać zdecydowanie ciepło (optymalnie stale powyżej 25 stopni) i unikać zimnych przeciągów lub przewożenia w niższych temperaturach. Z mojego doświadczenia - sanderiana i jej hybrydy padają jako pierwsze przy błędach w uprawie, czyli są zdecydowanie bardziej wrażliwe niż przeciętna vanda, z których wiele znosi nawet radykalne zaniedbania.

Jerzy

Autor: aldona
E-mail:  
Data: poniedziałek, 5 listopada 2007 15:34:08
Bardzo dziękuję za te informacje,myślałam że już nikt mi nie pomoże Chociaż uprawiam storczyki od 2 lat, jestem jeszcze amatorką i mam nadzieję że nie wyprawię wandzi do krainy wiecznych storczyków.Na razie dam ją do akwarium.Dziękuję i pozdrawiam.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl