Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium phalaenopsis
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agar
E-mail:  
Data: sobota, 17 listopada 2007 20:56:00
Witam serdecznie;
Ostatnio w trakcie wypadu do ogrodniczego udało mi się za całe 5zł zakupić dwa rodzaje dendrobium phalaenopsis Chciałabym dowiedzieć się o nich kilku rzeczy:
1.Czy można jakoś uszczegółowić ich nazwy(to pewnie hybrydy, ale jakich gatunków)?
2.Chciałabym też zapytać, czy takie dendrobium zakwita ponownie z tej samej pseudobulwy (spotkałam się z różnymi informacjami i nie wiem, które są prawdzie)
3.Czy po przekwitnięciu należy usunąć psb, jeśli zupełnie stracą liście? Pozdrawiam

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: sobota, 17 listopada 2007 23:55:20
nigdy nie usuwaj ps.bulw; nawet jak są "stare" to odżywiają roślinę
uszczegółowić ich nazwę możesz na podstawie zdjęć do: Dendrobium Phalaenopsis;
jeśli masz - dendrobium phalaenopsis bigibbum To na podstawie moich doświadczeń:
dendrobium phalaenopsis bigibbum zakwita mi ponownie z tej samej ps.bulwy; u pozostałych moich dendrobium phalaenopsis - rosną nowe przyrosty
pozdrawiam
Małgorzata

E-mail:  
Data: niedziela, 18 listopada 2007 14:52:11
Dziękuje serdecznie za odpowiedź; dzisiaj dokupiłam jeszcze dwie odmiany dendrobium i jakieś małe, pnące "coś", co w połączeniu ze storczykami dało taki oto efekt

Autor: Justyna Butrymowicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 19 listopada 2007 08:43:48
To pnące coś to fikus pumila. Wątpię by posadzenie tych roślin w jednym pojemniku w tym samym podłożu dało dobre efekty. Z pewnością albo storczyki albo fikus zakończą swój żywot dość prędko. Fikus wymaga raczej dość wilgotnej ziemi i dość zwartej - nie lubi zbytniego przesuszania drobnych, delikatnych korzonków a storczyki raczej przeciwnie. Oczywiście to całkiem miłe dla oka zestawienie ale bardzo nie zdrowe dla roślin.

Autor: Małgorzata ze Szczecina
E-mail:  
Data: poniedziałek, 19 listopada 2007 09:48:28
W jakie podłoże zostały posadzone wszystkie rośliny? Mam nadzieję, że nie w zwykłą ziemię kwiatową, bo to oznacza że Fikus jednak wygra tę konkurencję.
Pozdrawiam
Gosia

E-mail:  
Data: poniedziałek, 19 listopada 2007 16:22:12
Witam;
storczyki są w mieszance kory i torfu(z przewagą kory); a ficus-konkretnie dwa ficusy - mają doniczuszki z ziemią uniwersalną, doniczki są malutkie i całkiem zgrabnie udało się je upchnąć do dużej donicy Na samym dnie doniczki umieściłam keramzyt. Na razie razem żyje im się całkiem dobrze, i jeśli okaże się, że tak będzie dalej, to zostawię je tak, jak są (jeśli się rozrosną, to zmienię donicę i pojemniczki ficusów na większy rozmiar); a jeśli zacznie się dziać coś niedobrego, to usunę ficusiki. Storczyki to priorytet i na pewno nie ucierpią. Wiem, że różne rośliny mają czasami bardzo odmienne wymagania co do wody i gleby więc jeśli chcę je skomponować razem to zawsze jeden gatunek-ten o mniejszych gabarytach- ma osobną doniczkę, którą wkładam do dużej donicy, obok w innej ziemi sadzę drugi gatunek, a na wierzch daję troszkę kory lub żwirku, żeby co nieco "ukryć" pojemniczek z mniejszą roślinką.Jak dotąd dobrze o działało, mam nadzieję że i tym razem będzie ok. Pozdrawiam.

Autor: Basia
E-mail:  
Data: środa, 21 listopada 2007 13:06:36
A gdzie za całe 5 zł można kupić takie okazy? Może podasz adres?

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: środa, 21 listopada 2007 22:22:44
Ja kupuję za 5-10 zł w Obi na Bielanach we Wrocławiu . Ostatnio były białe katleje ale przeszły mi koło nosa! Spóżniłam się . Takie przekwitłe i z pozoru zmarniałe kupują tylko hobbiści i właściciele stoiska o tym wiedza. Można też zaglądac na giełde rolną. Marta

Autor: AGAR
E-mail:  
Data: piątek, 23 listopada 2007 18:40:32
Ja kupuję w OBI i LYROY MERLIN(nie wiem jak się to pisze)jak mają wyprzedaż. W obi są od 5 do 10zł, a w tym drugim po 5zł. Ostatnio jak byłam w obi to akurat wyrzucali storczyki z doniczek do worków, choć niektóre jeszcze kwitły (to były właśnie dendrobium, cambria i jakiś bliżej nieokreślony gatunek o czerwonawych liściach)....

Autor: Maria
E-mail:  
Data: piątek, 23 listopada 2007 22:55:41
A często robią takie przeceny? Bo jakoś jeszcze nie trafiłam na taką okazję.

Autor: Aga
E-mail:  
Data: sobota, 24 listopada 2007 12:41:06
U mnie w mieście praktycznie zawsze są jakieś storczyki na wyprzedaży (ale kilka sztuk); "masowa" wyprzedaż jest najczęściej dwa razy w roku - listopad i początek wiosny (jak pojawia się się nowa dostawa, to to, co się nie sprzedało jest przeceniane)

E-mail:  
Data: sobota, 24 listopada 2007 21:09:00
Właśnie kupiłam nowe storczyki, też za 5zł Dwie cattleye (chyba), sabotka i coś, czego nie potrafię zidentyfikować - może, ktoś to rozpozna?

Autor: Maria
E-mail:  
Data: wtorek, 27 listopada 2007 21:35:47
Witam wszystkich miłośników storczyków i pragnę się pochwalić moim nabytkiem. Bardzo proszę o podanie mi nazwy mojego kwiatka. nazywa się Dendrobium i nie wiem nic więcej. Kupiłam go na wyprzedaży w OBI. Proszę mi pomóc w identyfikacji nazwy tego gatunku.

Autor: lucy
E-mail: www.lucy.lucy5@wp.pl
Data: środa, 28 listopada 2007 17:42:56
Na mój gust jest to dendrobium phalenopsis

Autor: Damias
E-mail:  
Data: czwartek, 29 listopada 2007 17:47:43
Na mój gust raczej dendrobium ph. bigibbum.
Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl