Od 2 miesięcy jestem szczęśliwą posiadaczką Phalenopsis Aphrodite. Od dwóch tygodni dzieje się z nią coś niedobrego. A mianowicie straciła 4 pączki, które po prostu zżółkły i odpadły od łodygi. Chciałm tylko dodać, że podlewam nawozem do storczyków firmy Agrecol. Tak jak pisze, tzn. co 2 tygodnie. A zwykłą wodą co 3 dni + spryskiwanie. Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć co z moją "Afrodytką" jest nie tak ? Bardzo proszę i zgóry dziękuję !
możliwe, że roślina została wychłodzona (spadek temperatury) lub stała gdzieś na przeciągu. Pąki phalaenopsis tego nie lubią. Trzeba będzie uzbroić się w cierpliwość i poczekać na następne pąki lub nowy pęd w przyszłości.
Bardzo dziękuję pani Annie. Rzeczywiście wyeksponowałam go przy oknie i może być rzeczywiście mu za chłodno, a przy wietrzeniu przeciąg tam na pewno jest. Serdecznie dziękuję. Zaraz zmienię mu miejsce, teraz zasiedli półkię przy ścianie. Serdecznie pani dziękuję, a moderatorów forum przepraszam, że zadałam pytanie w niewłaściwym segmencie forum.
W załączniku przesyłam moją Afrodytkę ! Może się przyda na coś ?