Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Akwaria z mchami
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania N.
E-mail: Aofgreen@wp.pl
Data: środa, 3 grudnia 2003 16:18:39
Witam

Pojawił mi się mały problem , z którym nie mogę sobie poradzić.
Jakiś czas temu założyłam akwarium , w którym zamierzałam hodować mchy i storczyki.Wydaje mi się , że oswietlenie , wentylacja i wilgotność są w porzadku . Jednakże już drugi raz cały mech pokrył się pleśnią i zczerwieniał - za pierwszym razem pomimo zastosowania środków chem. musiałam wymienić cały mech.Teraz stało się dokładnie to samo.Za to rośliny rosną pięknie.
Czy ktoś może mi doradzić co robię źle?

Pozdrawiam.Ania

Autor: Lidia Aniśkowicz
E-mail: lidia@aniskowicz.pl
Data: czwartek, 4 grudnia 2003 12:00:30
Witam,
Przypuszczam, że pleśń jest sprawą wtórną. Na zdrowym, żywym i dobrze wietrzonym mchu pleśń się nie pojawia, a nawet jeżeli, to łatwo się jej pozbyć zwiększając przepływ powietrza. Prawdopodobnie w tym przypadku najpierw zaczął obumierać mech. Być może wybrała Pani nieodpowiedni gatunek. Mchy o luźnej budowie, z długimi pędami, jak np. płonnik źle sobie radzą w akwarium. Lepiej jest używać mchów zbitych, niskich i zwartych. Drugą przyczyną może być pora roku. W naturze rośliny przechodzą teraz okres spoczynku. Umieszczając mech w ciepłym, oświetlonym akwarium zmuszamy go do wegetacji. Nie każda roślina jest
w stanie to znieść. Może lepiej poczekać z zakładaniem "mchowego" akwarium do wczesnej wiosny? Dobrze zaaklimatyzowany mech może żyć w akwarium wiele lat.
Pozdrawiam,
Lidia Aniśkowicz

Autor: Ania N.
E-mail: Aofgreen@wp.pl
Data: wtorek, 9 grudnia 2003 22:07:51
Dziekuję za wskazówki
Za pierwszym razem gdy zakładałam akwarium wykorzystałam mech nie przechodzący jeszcze w stan spoczynku , więc może jednak ta wentylacja...

Pozdrawiam.Ania

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl