Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  miedzian 50 WP
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Gosia
E-mail:  
Data: środa, 5 marca 2008 12:39:45
Czy ktoś z Was używał miedzian 50 Wp na plamistość liści? Właśnie go kupiłam i nie wiem w jakich proporcjach go używać? Opryskać nim liście? czy nawadniać?Bardzo prosze o rade.

Autor: rafal
E-mail: rafals323@wp.pl
Data: środa, 5 marca 2008 14:33:17
witam.zalecam ostrożnosc.miedz dla wielu roslin jest zabójcza.myslę że do storczyków się nie nadaje.pozdrawiam.

Autor: Ola
E-mail: rafal.cichy.wp@wp.pl
Data: środa, 5 marca 2008 16:30:23
Miedzian stężenie 2g/1l wody + 2 ml. ludwika/1 wody. Mozna go stosowac w przypadku bakterioz na storczykach. Na pewno nie szkodzi storczykom o mięsistych liściach np. Phaleanopsisom. Jeśli ma Pani storczyki o delikatnych liściach np. plurotaidy radziła bym zrobić oprysk próbny na 1- 2 liściach i sprawdzić reakcję rośliny.
pozdrawiam

E-mail:  
Data: środa, 5 marca 2008 19:09:07
Mam phaleanopsisy o mięsistych liściach.
Mam jeszcze jedno pytanko jak często robić ten oprysk?
Raz na tydzień?

E-mail:  
Data: czwartek, 6 marca 2008 10:05:14
Witam!!
Prosze na razie zarobić 1 oprysk i zobaczyć co z chorobą. Jeśli dalej się rozwija to należy zrobić kolejny po 7-10 dniach ale najlepiejinnym preparatem miedziowym (np. Kocide 101 WP nie używałam go jednak więc trzeba przetestować) ale najczęściej miedzian pomaga jeśli roślina jest mało zaatakowana. Polecam także Biosept i te rośliny które Pani kupi niech je Pani zamoczy w Biosepcie (jeśli będą pochodzić z supermarketów to koniecznie trzeba je przesadzić zaraz po kupnie - sprawdzając stan korzeni i liści - chodzi o choroby a także o mogące tam żerować szkodniki). Biosept 1ml/1l wody + zwykły ludwik 2ml/1l.
pozdrawiam

E-mail:  
Data: czwartek, 6 marca 2008 10:51:32
Pani Olu jestem Pani wdzięczna za rady Najpierw spróbuję z tym miedzianem a potem tak jak Pani radzi użyję bioseptu. I będę trzymać kciuki żeby wszystko sie udało.
Mam jaszcze jedno pytanie : Ten chory storczyk kwitnie i tak sie zastanawiam czy nie uciąć pędu kwiatowego?Jak Państwo myślicie?

E-mail:  
Data: czwartek, 6 marca 2008 13:16:58
Pęd kwiatowy powinna Pani uciąć i sprawdzić stan korzeni oraz przesadzić go do świerzego podłoża i ograniczyć podlewanie (nie zraszać).
pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl