Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Rada dla początkującej: W którym miejscu odciąć kwitnący pęd kwiatowy?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kamila
E-mail:  
Data: piątek, 7 marca 2008 17:28:56
Witam,
Niedawno dołączyłam do klubu miłośników storczyków Jestem posiadaczką 2 phalaenopsisów. Tylko że zauważyłam że jeden z nich ma gnijące korzenie i dlatego podjęłam próbę ratowania go(wyciełam te zgniłe korzenie i przesadziłam). Tylko że teraz mam dylemat bo przeczytałam na forum ze najlepiejby bylo odciąć pęd kwiatowy, aby nie osłabiać rośliny. Ja mam pięknie kwitnącego storczyka i troszke mi żal odciąć ten pęd.Ale jeśli ma to wzmocnic mojego kwiatuszka to sie tego podejmę. Ale nie wiem w którym miejscu go uciąć? Jak liczyć te oczka od dołu czy od góry?

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: piątek, 7 marca 2008 18:02:32
Witam!

Rozsądnie byłoby obciąć ten kwitnący pęd, aby roślina koncentrowała się na rekonwalescencji. Wkrótce storczyk powinien wypuścić nowy liść. U mnie wszystkie falenopsisy o tej porze mają przyrost. Jeśli na pędzie są piękne kwiaty, to przecież można uciąć go nad 3 lub 4 oczkiem (od dołu), najlepiej ukosem, tuż nad linią tego kolanka i wstawić do wazonika jako dekorację na zbliżającą się Wielkanoc.

Agnieszka

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail:  
Data: piątek, 7 marca 2008 18:50:58
Proszę nie wpadać w panikę i po prostu uprawiać roślinę. Instrukcje uprawy można znaleźć w dziale dla początkujących. Obcinanie łodygi to rada raczej dla prawie umierających roślin, dla których każde najmniejsze dodatkowe obciążenie może wpłynąć na zdolność przetrwania. Gdyby ten phalaenopsis był naprawdę w tak złym stanie, to w pierwszym rzędzie zrzuciłby kwiaty! Jeśli tego nie robi, to znaczy, że ma wystarczająco dużo energii.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Kamila
E-mail:  
Data: czwartek, 13 marca 2008 19:59:08
Dziękuję za odpowiedź
Panie Jerzy myślę że ma Pan rację nie ma co panikować, mój phalaenopsis kwitnie i chyba nie jest z nim tak źle
Mogę się pochwalić że ostatnio do mojej kolekcji dołączyły dendrobium phalaenopsis i paphiopedilum I muszę się przyznać że te moje storczyki dają mi dużo radości Złapałam bakcyla i dobrze mi z tym

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: piątek, 14 marca 2008 07:37:28
Pani Kamilo ..ja tak jak Pani jestem poczatkujacym storczykarzem ,a milośnikiem od kiedy zobaczylam pierwszego storczyka w sklepie.Cena byla dla mnie nie do przyjecia wiec sobie odpuścilam ,za to teraz moja kolekcja zaczyna sie rozrastac z powodzeniem uprawowym.Bo hobby jakimi są koty perskie,które hoduje doszły storczykiPiękna sprawa.....Pozdrawiam serdecznie.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl