Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  kiedy oddzielic?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: ania
E-mail:  
Data: niedziela, 9 marca 2008 15:10:23
Witam ,prosze o porade czy juz moge oddzielic od lodygi tego mlodzinca .Jak powinno to sie robic zeby nie uszkodzic roslinki i czy wogole jest szansa ze kiedys pojawia sie kwiaty? Pozdrawiam Anna

E-mail:  
Data: niedziela, 9 marca 2008 15:11:34

E-mail:  
Data: niedziela, 9 marca 2008 15:12:27

Autor: Edyta Sąk
E-mail:  
Data: poniedziałek, 10 marca 2008 07:20:26
Odciać z niewielkim kawałkiem pedu i traktować jak rośłinę do reanimacji, tzn. szczególnie troskliwie (mało korzeni).
Dlaczego miałyby się nie pojawić kwiaty? to przecież normalna w pełni rowinięta roślina, nie siewka z nasion.

E-mail:  
Data: poniedziałek, 10 marca 2008 11:27:51
Dziekuje za odpowiedz .

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: poniedziałek, 10 marca 2008 14:52:25
A ja dodam ,że PIEKNY MALUSZEK i chyba raczej zraszac po wierzchu...przynajmniej na poczatku.No i gratulacje..ja sie jeszcze nie doczekałam keika

E-mail:  
Data: wtorek, 11 marca 2008 10:38:46
Trzeba oczywiscie zapewnić wilgotnosć powietrza (jak przy reanimacji)ale ODRADZAM zraszanie po wierzchu: zalanie środka źle się kończy jeśli się nie ma doświadczenia.

E-mail:  
Data: wtorek, 11 marca 2008 12:36:04
Ja zalecałam zraszanie podloża ,,po wierzchu ,,a nie całej rosliny.Chociaz ja osobiście zraszam codziennie moje roślinki a nadmiar wody jaka wplynie w stozek wzrostu ściagam chusteczką i nic sie nie dzieje złego...przeciwnie storczyki dostają nowe korzenie powierzchniowe ,nowe listki no i oczywiście tak z reanimacji wyszły moje dwa falki obronną ręką.Woda ,która uzywam do zraszania pochodzi z akwarium i wysycha w pzreciągu godziny.Podnosi sie w ten sopsób wilgotność powietrza przy stojacych kilku roslnach razem.Doniczki stoją na keramzycie także zraszanym.

E-mail:  
Data: środa, 12 marca 2008 06:21:10
W takim razie może należałoby pisać wszystko zamiast skrótów myślowych?
Po drugie: nie wiemy w jakich warunkach będzie stał ten storczyk, u ciebie może wyschnąć w godzinę, u mnie nie i gdybym nie osuszała gromadzącej się w środku wody - kłopot gotowy.
Po trzecie: jeśli "reanimacja" przybierze formę semi hydro - to po co zraszać po wierzchu?

E-mail:  
Data: środa, 12 marca 2008 09:48:43
...ja napisałam tylko jak to u mnie wygladało i ta metoda u mnie sie sprawdziła,a co zrobi Pani Ania to tylko od niej zależy.Pozdrawiam serdecznie.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl