Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Podłoże dla sabotków
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: kasia
E-mail: mrooowka.k@interia.pl
Data: piątek, 14 marca 2008 18:55:22
Witam. Kupiłam swoje dwa pierwsze sabotki, nieopisane mieszańce, w markecie. Rosną w korze z dodatkiem kokosa. Ponieważ swoje falenopsisy przesadzałam po kwitnieniu (i znajdowałam cuda w doniczkach), mam zamiar przesadzić i sabotki, jak przekwitną. Proszę o radę, czy to im nie zaszkodzi, może lepiej poczekać z rok? I czy podłoże z OrchidSklepiku do naskalnych będzie ok? Kupiłam je, ale wygląda dziwnie, nie ma kory ani kokosa, wygląda na bardzo "suche". Czy to nie będzie szok dla korzeni? Może np. zmieszać z drobnym dla epifitów? Bardzo proszę o pomoc, bo trzęsę się nad tym moim nabytkiem jak nadopiekuńcza matka

Autor: Ola
E-mail: rafal.cichy.wp@wp.pl
Data: sobota, 15 marca 2008 11:13:02
Radziłabym przesadzić po kwitnieniu - lepiej wiedzieć "co się ma w doniczce". Jeśli chodzi o podłoże z orchid sklepiku jest ok. Paphiopedilum lubią podłoże przepuszczalne i przewiewne nie lubią zalewania. Jeśli podłoże nie przesycha korzenie gniją. Najlepiej kupić przeźroczyste doniczki to pomaga początkującym i nie tylko ocenić stan podłoża i korzeni.
Pozdrawiam

Autor: kasia
E-mail: mrooowka.k@interia.pl
Data: sobota, 15 marca 2008 19:18:45
Dziękuję za odpowiedź, pytania może głupawe, ale przeczytałam ileś opisów uprawy i zgłupiałam troszkę . Pozdrawiam.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl