Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  lepkie liście
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: środa, 19 marca 2008 14:54:39
Na liściach niektórych moich roslin, głównie oncidiowatych i dendrobium występują lepkie plamy. Nie są to krople lecz na górnej stronie liścia lśniące plamy różnej wielkości, które są nardzo lepkie. Podejrzewm,że może to być wydzielina jakigoś szkodnika, ale przygladam sie już jakis czas, szukam z lupą i nic dostrzec nie mogę.
Plamy te dają się zmyć, ale po jakims czasie znowu się pojawiają.
Może ktos z państwa podpowie mi czego szukać i jak z tym walczyć .
Pozdrawiam
marzena

Autor: Ola
E-mail: rafal.cichy.wp@wp.pl
Data: czwartek, 20 marca 2008 19:51:45
Z Pani opisu wynika, że to raczej fizjologia rośliny. Lepką ciecz wydzielają mszyce ale przy tym są charakterystyczne objawy - np. przebarwiena spowodowane żerowaniem lub wylinki szkodników. Jeśli roślina rośnie i dobrze wygląda nie ma powodów do obaw.
pozdrawiam

Autor: marzena RK
E-mail:  
Data: sobota, 22 marca 2008 12:43:27
Dziękuję za podpowiedź, ale chyba jednak jest to objaw żerowania jakiegoś szkodnika bo lepkośc lisci rozprzestrzenia się. Zauważyłam to nawet na szybie okna, do której dotykają liscie. Zaczynam podejrzewać tarczniki.Jakiś czas temu znalazłam kilka dorosłych osobników, ale je usunęłam i wiecej nie było, być może wyległo się nowe pokolenie.
Chyba trzeba bedzie zastosowac chemię.

Autor: Ola
E-mail:  
Data: niedziela, 23 marca 2008 12:01:46
A to wszystko zmienia bo wcześniej Pani nie napisała, że znalazła tarczniki. Moja rada to odizolować rośliny z objawami i przemyć dokładnie całą roślinę wodą z ludwikiem i alkoholem. Jeśli nie pomoże to trzeba zastosować środki chemiczne.

Autor: Adamek
E-mail:  
Data: niedziela, 23 marca 2008 12:16:42
Niektórzy stosują "wywar" z papierosów lub czosnku na tarczniki- nie wiem czy odpowiednie dla storczyków.

Autor: Aga
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: poniedziałek, 24 marca 2008 11:48:59
Witam

Bez wątpienia są to tarczniki. Takie szkodniki zauważyłam na swoim platycerium -łosich rogach. Ponieważ trzymam rośliny, także storczyki w niewielkim pokoju, zanim zaczęłam je zwalaczać (preparat "Tarcznik" w brykietach, które wciska się do doniczki i mocno podlewa wodą), przeniosły się na jednego falenopsisa. Na szczęście w porę opanowałam szkodnika (właśnie oznaką była lepka ciecz na liściach, a na kwiatach widoczne ciemne tarczki). Niektórzy zalecają przecieranie lepkich plam na liściach wacikiem nasączonym denaturatem. Można kupić też środek w aerozolu "Provado plus" firmy Bayer, i opryskać roślinę z pominięciem kwiatów i pąków.

Aga z W-wy

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl