Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Gąbka
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Monika
E-mail: herubinka25@interia.pl
Data: środa, 26 marca 2008 11:12:45
Coraz czesciej widuje storczyki sadzone w kawaleczki gabki zamiast podloza
Ostatniu kupilam cymbidium,gdy po powrocie do domu wyjelam je z doniczki okazalo sie ze rowniez rosnie w gabce.Przesadzilam je w podloze,niewiem czy dobrze zrobilam ale widze ze roslina rosnie i ma sie dobrze.

Mam pytanie,co to jest za gabka? czy to jakas nowosc w uprawie storczykow? czy czysta osczednosc producentow

A wyglonda to tak

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: środa, 26 marca 2008 11:20:48
Witam !
U niektórych z zakupionych przeze mnie roślin też była taka gąbka(m.in. u katlei). Z mojego doświadczenia wiem,że w miejscach gdzie ona jest zaczynają gnić korzenie - dlatego uważam,że taką roślinę trzeba jak najszybciej przesadzić w przewiewne podłoże - pozdr.Jarek z Kielc.

Autor: Kash
E-mail: coma27@poczta.onet.pl
Data: środa, 26 marca 2008 12:03:18
Możliwe, że storczyki są "pędzone" na tej gąbce, a w "produkcji" jest ona nasączona hormonami wzrostu i nawozami.
Możliwe również, że celowo storczyki są wkładane do gąbki- korzenie gniją, storczyka ludzie wyrzucają i kupują nowego.
Trzecia wersja, że gąbka utrzymuje dłużej wilgoć niż podłoże, co ogranicza ilość podlewań u producenta- czyli jest mniej roboty w "fabryce" storczyków.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail:  
Data: środa, 26 marca 2008 12:40:54
Gąbka w większej lub mniejszej ilości i w róznej postaci jest stosowana w wielu gotowych mieszankach uprawowych dla storczyków. Generalnie zwiększa pojemność wodną i retencję wilgoci w podłożu, czyli wpływa na częstotliwość podlewania. To substrat jak każdy inny. I jak to bywa też w przypadku różnorodnych podłoży stosowanych przez producentów i amatorów, gąbka sprawdza się w określonych warunkach uprawy, a nie musi w innych. Wszystko zależy od ilości światła, ciepła, wilgotności powietrza, wymiany powietrza i ich wzajemnej równowagi.

Z pewnością gąbka nie służy do "pędzenia" roślin ani do ich zabijania
Ewidentnie musiała dobrze działać u hodowcy, który sprzedaje te rośliny, bo system korzeniowy na zdjęciu wygląda świetnie. Jeśli uprawa w naszych, nowych dla rośliny, warunkach się nie udaje, należy przesadzić do takiego podłoża, z jakim sobie radzimy.

Jerzy

Autor: Kash
E-mail: coma27@poczta.onet.pl
Data: środa, 26 marca 2008 13:23:03
Może trochę przesadziłem z tą teorią spiskową, ale są również ludzie zajmujący się handlem roślinami, którym $$ przysłoniły oczy- łatwo to zaobserwować w hipermarketach.
Pozdrawiam.

Autor: ***
E-mail:  
Data: piątek, 28 marca 2008 10:54:16
Witam!
Ta gabka to oasis to kwiatów żywych. Przed ułożeniem świeżych kwiatów moczy się taką kostkę gąbki w wodzie, którą nasiąka i przez to pozwala żywym kwiatom przetrwać jakiś czas (dzień, dwa lub trzy, w zależności od temperatury) bez wody. Jest świetna do kompozycji kwiatowych.

pozdrawiam ***

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl