Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Nowa formuła Galerii
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: piątek, 28 marca 2008 18:54:25
Zmieniłem gruntownie sposób wyświetlania list zdjęć w Galerii. Do wszystkich list zostały dodane miniatury

Dotyczy to nie tylko głównych galerii (tzn. widoku chronologicznego pozwalającego określić w przybliżeniu okres kwitnienia i widoku alfabetycznego umożliwiającego uporządkowanie wszystkich roślin od A do Z). Dotyczy to także wyników wyszukiwania w Galerii, jak i zdjęć gatunków wyświetlanych z poziomu stron "Co kwitnie w...".

Dodatkowa strona "Ustawienia galerii" pozwala na określenie wielkości miniatur wyświetlanych we wszystkich galeriach (od 50 do 300 pikseli - domyślnie 100 pikseli) i wybranie widoku galerii wyświetlanego kliknięciem łącza na stronie katalogów (może to być lista lub widok miniatur). Domyślnie wyświetlana jest lista tekstowa, co umożliwia szybsze załadowanie indeksu galerii.

Mam nadzieję, że zmiany się spodobają

I jak zawsze zapraszam wszystkich do przysyłania zdjęć!

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 28 marca 2008 19:08:18
Witaj Jerzy,

świetny pomysł, już sobie zrobiłam własne ustawienia wielkości miniatury.
Brakuje tylko, jak dla mnie oczywiście, aby powrót do galerii był do miejsca miniatury którą właśnie oglądałam, żeby nie trzeba było znowu jeździć po galerii.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: piątek, 28 marca 2008 19:14:45
Witam !

Podoba się, oczywiście, że się podoba .
Jurek, czy Ty masz więcej wolnego, że tak sobie wymyślasz ???? z korzyścią dla nas oczywiście.

Cały czas czekam na zdjęcia gotowego orchidarium, więc może teraz ...

Pozdrawiam Iwona

Data: piątek, 28 marca 2008 22:07:19
Spełniłem obydwa życzenia - Ewy i Iwony.

Ewidentnie mam za dużo czasu...
Może jakieś wystawy powinienem zorganizować, czy co...

Opis pnia epifitowego jest w Prezentacjach, a powrót z widoku pojedynczego zdjęcia do widoku listy już teraz następuje do pozycji danego zdjęcia na liście, a nie do początku. Nie zawsze idealnie to działa w wypadku galerii alfabetycznej z miniaturami, bo ta lista za długo się wyświetla, natomiast wystarczy wtedy kliknąć strzałkę przy adresie HTTP na pasku adresu u góry okna przeglądarki (lub odświeżyć) i pozycja listy przesunie się do prawidłowego miejsca. W wypadku innych list działa idealnie

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: sobota, 29 marca 2008 00:13:23
Jerzy, dzięki, teraz jest suuuper! Nie śmiałem Ci dokuczać, ale takiej możliwości bezpośredniego porównywania kwitnień to mi brakowało. A teraz to prawie jak w guglach
Pzdr Jurek

Data: sobota, 29 marca 2008 12:48:17
W alfabetycznej galerii z miniaturami zmieniłem też limit pozycji (liczbę wyświetlanych zdjęć indeksu na jednej stronie) z 200 na 100. Strona szybciej się teraz wyświetla i powrót do indeksu z widoku pojedynczego zdjęcia jest zawsze prawidłowy. Galerię alfabetyczną z listą tekstową (bez miniatur) pozostawiłem bez zmian.

Czy ktoś chciałby mieć WYBÓR liczby miniatur wyświetlanych na jednej stronie tej galerii (na przykład 50, 100, 150, 200 miniatur na stronie)? Mogę to dodać do Ustawień galerii, ale nie jestem pewien, czy to ma sens? Jeśli będą głosy na TAK, zrobię to.

Niestety nie mogę podzielić na mniejsze podstrony wyświetlania lat w galerii chronologicznej i lata bogate w fotografie wyświetlają się wolniej, a powrót do indeksu z widoku pojedynczego zdjęcia nie zawsze jest poprawny. Wynika to z faktu, że strona "wydłuża" się podczas ładowania zdjęć i przeglądarka głupieje. Można łatwo przejść do prawidłowej pozycji indeksu (czyli tej przeglądanej ostatnio w oknie pojedynczego zdjęcia), klikając strzałkę przy polu adresu u góry okna przeglądarki po zakończeniu ładowania strony. Strona wtedy przesunie się do tej pozycji (To zawsze działa w Firefoxie, a nie zawsze w Internet Explorerze - pytania "dlaczego" należy kierować do Microsoftu...).

Pozdrawiam,
Jerzy

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl