Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co kwitnie w ........... marcu?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 4 kwietnia 2008 20:43:15

Witam,

że już wiosna to widać po nowych przyrostach i kwiatach u naszych milusińskich. Czas więc pochwalić się tym co kwitło w marcu .

A teraz cytat z Jerzego: "Jeśli ktoś nie wie, o co tu chodzi - już szósty rok gromadzimy informacje o puli oznaczonych, nazwanych roślin uprawianych przez amatorów i ich okresach kwitnienia. Wszystkie informacje są na bieżąco dodawane do istniejącej na witrynie Orchidarium.pl bazy danych kwitnienia "Co kwitnie w..." (http://www.orchidarium.pl/co_kwitnie/gatunki/index.php)."

No to chwalmy się, będzie weselej

U mnie marzec był całkiem, całkiem...

1. Scaphosepalum odoratum
2. Scaphosepalum pygmea
3. Pleurothallis piratiningana
4. Scaphosepalum ovulare
5. Platystele stenostachya
6. Odontoglossum Violetta von Holm
7. Tolumnia hybryda - (ta co miala być Phyllis Envy 'Ruby Queen')
8. Platystele umbellata
9. Pleurothallis schweinfurthii - już 3 pędy kwiatowe wydał!
10. Cischweinfia dasyandra
11. Sigmatostalix sp. Ekwador
12. Trias oblonga
13. Epidendrum Ballerina
14. Paphiopedilum niveum - i ciągle kwitnie
15. Pleurothallis hemirhoda
16. Ornithocephalus bonplandii
17. Ornithocephalus manabina - kolejne 6 pędów kwiatowych
18. Dendrobium ypsilon

19. Pleurothallis ionantha
20. Dryadella zebrina

21. Dendrobium victoriae-reginae

22. Dendrobium kingianum
23. Lemboglossum cervantesii

24. Encyclia vitellina

25. Pleurothallis phyllocardioides
26. Oncidium Sweet Sugar

27. Lepanthes escobariana
28. Lepanthopsis astrophora
29. Iwanagara Apple Blossom

30. Scaphosepalum gibberosum
31. Pleurothallis fornix - kolejne zdjęcia

32. Physosiphon tubatus
33-36. Phalaenopsis - hybrydy

Zapraszam do chwalenia się i pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: sobota, 5 kwietnia 2008 00:00:52
U mnie ciut lepiej niż w lutym, ale dalej skąpo i do szczęścia jeszcze trochę brakuje...

1. Bulbophyllum jednak kanburiense – kwiaty 22 dni u mnie wytrzymały ;-)
2. Coelogyne lawrenceana
3. Dendrobium sulcatum
4. Encyclia cochleata
5. Epidendrum pseudepidendrum alba
6. Ludisia discolour
7. Oncidium Hawaiian Sunset?
8. Phalaenopsis hybryd
9. Phalaenopsis hybryd i narazie zrobił sobie przerwe po 20 kwiatku:

Autor: Jagoda
E-mail: TomTramway@charter.net
Data: sobota, 5 kwietnia 2008 00:06:03
Pani Grazyno, Zawsze podziwiam Pani zdjecia jak i kolekcje, sa wspaniale.Juz za kilka tygodni zacznie rosnac pantofelek u mojej znajomej , metr od podjazdu do domu.Zakwita co roku pod koniec czerwca.Chcialabym sie podzieli zdjeciami ale nie potrafie ich przeslac.Pan Jerzy pisze ze zalacznik nie moze przekraczac 8o KB. Moje zdjecia maja po okolo 300 KB.Prosze mi napisac w jaki sposob moge podzielic sie tutejszymi orchideami.Podejrzewam, ze nie jest to zbyt trudne, ale w moim przypadku "cyngiel nie zadzialal".
Serdecznie pozdrawiam
Jagoda

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: sobota, 5 kwietnia 2008 00:27:41
Pani Jagodo, wystarczy użyć programu graficznego (są i darmowe) do skompresowania zdjęcia do odpowiedniej wielkości. Albo przysłać do mnie na e-mail

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: sobota, 5 kwietnia 2008 00:39:56
Pani Jagodo - chyba chodzi Pani o Cypripedium - obównik w naszym klimacie roślina gruntowa (jedyny naturalnie rosnący w Polsce - Cypripedium Calceolus - calkowicie pod ochroną!!!)
są też inne odmiany Cypripedium, których uprawa u nas się udaje - zależy od regionu i warunków

natomiast
papiopedilum(pantofelek) - w naszych warunkach jest storczykiem w uprawie parapetowej lub orchidarium.

Jesli chodzi o wstawianie zdjęć - to przedstawiam moją metodę zmniejszania objętości fotografi
- W komputerze - "moje obrazy" mam oryginał - klikam na zdjęcia, które chcę wysłać wyświetla się - wysłać fotografie pomniejszone - klikam tak i wysyłam lub tworzę album fotografii pomniejszonych
pozdrawiam
Małgorzata

Autor: Jagoda Palkon
E-mail: TomTramway@charter.net
Data: niedziela, 6 kwietnia 2008 00:04:58
Wyglada na to, ze nie tylko ja zagladam na ta strone codziennie.Bardzo dziekuje za podpowiedzi jak zmniejszyc zdjecia do wyslania.Jak podejrzewalam, jest to proste jesli ma sie "cyngiel".Ja nie mam tego programu.Moj program graficzny zmniejszyl mi tylko zdjecie do ok. 150KB a to wciaz za duzo.Nawet mi nie przyszlo do glowy zawracac czas panu Jerzemu.Postaram sie o ten program jak najszybciej.
Pani Malgorzata ma racje co do nazewnictwa.Dla mnie wszystkie
lady-slipper sa pantofelkami. Powinnam napisac Cypripedium calceolus.Tutejsze w Nowej Anglii maja kolor rozowy.Pierwszy raz widzialam je kilka lat temu, przyjaciel wiedzial ze interesuje sie kwiatami i w pewny wiosenny dzien zaprosil mnie na spacer do lasu .Nie uszlismy dalego od drogi gdy zobaczylismy pierwsze rozowe malenstwo. Nie mialam ze soba aparatu Od tego czasu obiecywalam sobi, ze sie wybiote w tamtym kierunku na spacer ale nigdy nie znalazlam czasu. Dwa lata temu wybieralam sie do Polski w ostatni tydzien maja,tymbardziej bylam zajeta przed wylotem ale pantofelek mi chodzil po glowie. Bylam u znajomej,wyjezdrzajac spod jej domu przez szybe w aucie mignelo mi cos rozowego.Prosze wyobrazic sobie mine mojej znajomej gdy widziala jak klecze na jej podjezdzie.Metr od asfaltu,wsrod zwiru przy duzym iglastym drzewie rosnie sobie pantofelek. W tamtym roku zakwitl w tym samym miejscu, a tak metr dalej zobaczylam rozete lisciowa dwoch nastepnych Powinny w tym roku zakwitnac.Sprawdzilam, jeszcze nawet nie wystartowaly.Gdy tylko cos bedzie widac zaras przesle zdjecia pod "gdzie rosna storczyki" Z powodu braku tego programu nie moge wyslac zdjecia z tamtego roku.
Serdecznie pozdrawiam
Jagoda

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: niedziela, 6 kwietnia 2008 21:45:11
Grażyna odstraszyła chyba wszyskich
U mnie
Chiloschista usnoides (?)
Chiloschista lunifera (?)
Chiloschista viridiflava

Chiloschista sp. (pusilla?)

Coelogyne cristata var.hololeuca (kwitła też w lutym )
Pleione sp. (miała to być P.aurita, ale chyba się etykiety pomieszały i jest to P.limprichtii Zna się ktoś?)

Co do plejone, to dwie uwagi - "walczę" z kilkoma roślinami drugi rok, po raz pierwszy udało się roślinę "zakwitnąć" i właściwie to nie wiem czemu ta zakwitła, a inne nawypuszczały liści
Rodzaj Pleione należy do Coleogyninae, to wyjaśniam na wszelki wypadek, zanim mi Sandra (zwyczajowo ) zacznie dokuczać
Pzdr Jurek

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: poniedziałek, 7 kwietnia 2008 09:35:29
Spiranthes cernua
Serapias orientalis - i nadal

W.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: poniedziałek, 7 kwietnia 2008 11:21:31
Jurku, no P. aurita to nie jest rzeczywicie, znalazem takze ich krzyzówke:

http://www.merz-im-web.de/orchideen/pleione/pleione-hybriden/pleione-giacomo-leopardi-theodor-fontane.htm

ale tez na nia nie wyglada, wiec jesli to jest gatunek to Pleione limprichtii zdaje sie by poprawna nazwa, jesli to hybryda to x Pleione limprichtii,tak sadze

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 8 kwietnia 2008 07:20:54
Witam serdecznie Wszystkich!
1.Lc." Cinnabar".
2.Zygonisia Roguebrune.
3.Osmoglossum pulchellum.
4.Phalaenopsis "Mini -Mark".
5.Cattleytonia "Jamaica Red".
6.Cattleya hybr.
7.Osiem hybryd phalaenopsis.