Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  opuchlaki
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania W
E-mail: aniamw27@o2.pl
Data: poniedziałek, 14 kwietnia 2008 17:58:54
Witam.
Może ktoś z państwa udzieli mi wskazówki jak najlepiej zwalczać opuchlaki. W lutym kupiłam w kwiaciarni Cymbidium. Wyglądało na zdrowe. Kilka dni temu zauważyłam, że na krawędziach liści pojawiły się półokrągłe wygryzione dziurki. Zauważyłam też czarnoszarego chrząszcza (umknął mi nim go złapałam). Wyczytałam, że to opuchlaki. Najgorsze są ponoć larwy bo wygryzając korzenie mogą doprowadzić do całkowitego zmarnienia rośliny. Mój storczyk stoi osobno w jasnym chłodnym pomieszczeniu, z daleka od pozostałych storczyków. Nie wiem co zrobić, czy zwalczyć tego szkodnika chemicznie- ale czy to nie uszkodzi rośliny- czy może zastosować pasożytnicze nicienie? Czy ktoś z państwa miał taki problem i gdzie można zdobyć takie nicienie? Bardzo proszę o poradę. To mój pierwszy storczyk, pozostałe rosną mi pięknie i chciałabym i tego uratować. Przecież szkoda każdej roślinki. Pozdrawiam wszystkich.

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: poniedziałek, 14 kwietnia 2008 18:46:52
Witam,
Chyba najpewniej wymienić podłoże. Mamy wiosnę, zatem cymbidium z tego powodu nie ucierpi. Złapać opuchlaka nie jest niestety łatwo. Można też na dorosłe owady spróbować zastosować pułapki nęcące w postaci odwróconych doniczek, zawierających pędy cisa (w rękawiczkach, bo roślina jest trująca!). W sytuacjach koniecznych można zastosować środki chemiczne (Diazinon, Basudin) .

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Ania W
E-mail: aniamw27@o2.pl
Data: poniedziałek, 14 kwietnia 2008 18:58:51
Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl