Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Żółknący Mini Mark
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: sobota, 31 stycznia 2004 15:38:27
Pozdrawiam wszystkich !
Chciałoby się napisać " ratunku mój phalenopsis ....." . Staram się radzić sam z kłopotami ze storczykami ( przy znacznej pomocy serwisów storczykowych) , ale tym razem zabrnąłem w "ślepą uliczkę" . Phalenopsis Mini Mark od kilku miesięcy "dostał" żółtych plamek. No, plamki to były na początku teraz liście i łodygi kwiatowe ( ładnie kwitnie na dwóch pędach ) są w większości żółte ! Początkowo potraktowałem dwa razy "przędziorkobójczo" (ale słowo !) ... i nic ! Wygląda jak jakiś niedobór pierwiastków ( chloroza ?) Czy storczyki mogą miec niedobory ? Mini Mark posadzony jest w koszyku z substratem z kory sosnowej, keramzytu itp. Do nawożenia stosuję Florovit , Blossom Buster i gnojówkę ( oczywiście nie jednocześnie ) Może macie Państwo jakąś radę ?
Storczyk żółknie coraz bardziej a ja razem z nim !
Serdeczne pozdrowienia -Tomek

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@cad.pl
Data: sobota, 31 stycznia 2004 17:21:24
Witam,

Nie jestem pewien, ale wygląda mi to na przenawożenie. No - może nie tyle wygląda, co ilość podanych nawozów może o tym świadczyć.
Nie mówię, że Phalaenopsisy nie lubią nawożenia - jednak są to rośliny epifityczne, i lekkie przegłodzenie ich nie zabije (w odróżnieniu od przekarmienia). Osobiście polecił bym przeplukanie roślin i podłoża wodą destylowaną. Jakie stężenia, których nawozów i jak często są stosowane ?

Ale tak jak mówię - to może być to ale może też być co innego...

Pozdrawiam
W.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: sobota, 31 stycznia 2004 17:48:21
Muszę powiedzieć, że po przeczytaniu pytania miałem dokładnie to samo odczucie - to znaczy, że to typowy objaw przenawożenia.

Może to jednak też świadczyć o innych problemach. Widziałem pewną kolekcję (nie powiem gdzie...), w której wszystkie storczyki były na różnych etapach żółknienia. Powody były dwa - zbyt jasne światło i temperatura (wystawa południowa) przy jednoczesnych problemach z korzeniami (notoryczne przelanie i zleżałe podłoże).

Dlatego ja najpierw wykonałbym standardowy zabieg numer 16B punkt 7, czyli wykopanie rośliny i sprawdzenie korzeni. Dopiero jeśli korzenie byłyby w porządku, szukałbym śladów szkodników i innych przyczyn.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Jarek z Kielc
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 2 lutego 2004 08:49:51
Witam Panie Tomku !
Tak samo jak przedmówcy mam wrażenie , że mogą to być objawy przenawożenia , mam również "Mini Marka" , po miesiącu odpoczynku zakwitł mi b. ładnie (na dwóch pędach kwiatostanowych), nawożę go 1 raz na kwartał(może za rzadko!)oczywiście poza okresem spoczynku.Życzę pomyślności w hodowli nie tylko "Mini Marka" - Jarek

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: poniedziałek, 2 lutego 2004 19:18:37
Witam !
Serdeczne dzięki za rady - wezmę "drania " na głodówkę może "zmięknie" ! Korzenie są O.K. (zdrowe i mają przyrosty ). Ale może zaszkodziło mu przeniesienie z parapetu do orchidarium . Jest w nim dość ciepło (noc 19-21 a w dzień 27-30 oC) świecą 4 świetlówki po18 W - jest to akwarium 200 litrów.
Trochę szkoda mi go teraz ruszać bo ładnie kwitnie, ale zaraz po przekwitnięciu wymienię substrat. Nawozy to wymieniłem jakie stosuję w ciągu roku , a nie w ostatnim tygodniu !
Jestem niezmiernie wdzięczny za rady - pozdrowienia Tomek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl