Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Kwitnienie Cattlei
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Paweł
E-mail:  
Data: czwartek, 17 kwietnia 2008 11:48:38
Dzień dobry.

Mam takie oto pytanie:

Czy pseudobulwa cattlei, która dojrzała i nie wykształciła torebki kwiatowej tej wiosny, może to zrobić i kwitnąć w następnym sezonie?

Autor: Ola
E-mail:  
Data: sobota, 19 kwietnia 2008 11:42:34
Być może ale z Catleyami jest problem taki , że one nie chcą kwitnąć w mieszkaniach - to odpowiednie storczyki ale do szklarni. Najczęściej pięknie rosną i na tym koniec. Aby catleya zakwitła jej kolor liści powinien być zielono oliwkowy. Jeśli liście są ciemnozielone to nie ma szans. Ale można próbować...........storczyki zaskakują!!!

Autor: Paweł
E-mail:  
Data: sobota, 19 kwietnia 2008 12:31:44
Nie o to mi chodziło. Storczyk kupiony dwa lata temu, kwitł już w tym roku z powodzeniem, a jak, możesz Olu zobaczyć tu:

http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=16399

Po prostu wykształcił dwa przyrosty latem i z nich zakwitł, a na jesień jeszcze jeden, który widać na zdjęciu. Przy dojrzewaniu dwa pierwsze wykształciły od razu torebki kwiatowe, a ten ostatni teraz się do tego nie kwapi. Chodziło mi o to, czy katleje z takich pozasezonowo wykształconych bulw wytwarzają torebki i zakwitają, czy nie? Bo że z młodych, których się spodziewam latem raczej na pewno. Chodzi mi o ogół, bo wiem, że wiele zależy od rodzaju czy hybrydy.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl