Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Prosze mi wyjasnic...
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka Mross
E-mail: agnieszka-m@freesurf.ch
Data: czwartek, 5 lutego 2004 22:36:46
Po wielkich poszukiwaniach we wszystkich znanych mi miejscach ,blagam o wyjasnienie mi jaka jest roznica miedzy Miltonia a Miltoniopsisem.Chce najzwyczajniej okreslic co posiadam. Z gory dziekuje i czekam Aga

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: czwartek, 5 lutego 2004 22:51:22
Witam,

miltonie pochodzą głównie ze środkowej i południowej Brazylii, rosną w wilgotnych lasach, natomiast miltoniopsisy pochodzą głównie z górskich obszarów Peru i Kostaryki i wymagają nieco niższych temperatur. Jest także różnica w budowie kwiatów.
To co zwykle możemy kupić w marketach to mieszańce międzygatunkowe oraz z innymi gatunkami rodzaju Miltonia, podobno znacznie łatwiejsze w uprawie, choć nie zawsze jest to prawda

Życzę powodzenia i pozdrawiam,
Grażyna

Data: czwartek, 5 lutego 2004 23:02:03
Bardzo dziekuje. Po rozwinieciu sie kwiatow zrobie zdjecie i przesle je do forum. Moze wtedy wyjasni sie w 100 procentach czym jest moja pieknosc. Przy okazji dodam tylko ze czesto widze w roznych galeriach zdjecia Pani roslin. Sa bardzo piekne i tym bardziej mi milo Pania poznac. Z uszanowaniem Aga

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: piątek, 6 lutego 2004 10:05:06
Witam ,
polecam stronę osobom posiadającym Miltoniopsisy itp,
http://www.florafest.com.au/FOTO.MILT.HYB.1.html
Pozdrawiam
Ewka

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: piątek, 6 lutego 2004 10:52:35
Z tym rozróżnieniem to jest bardziej skomplikowane

Miltoniopsis jest rodzajem składającym się z 5 gatunków wydzielonych z rodzaju Miltonia w 1976 roku. Podstawową różnicą jest fakt, że na szczycie pseudobulwy wyrasta jeden liść (u Miltoniii dwa). Są też drobne różnice w budowie prętosłupa. [Tu dodaj opis Grażyny dotyczący pochodzenia...]

No a teraz dochodzimy do hybryd, bo tu raczej o nich mówimy. Royal Horticular Society, które jest organem rejestrowym hybryd storczyków, nie zmienia raz nadanych nazw hybryd, nawet pomimo zmiany nazwy rodzaju. Dlatego praktycznie wszystkie hybrydy dostępne na rynku formalnie powinny nosić nazwę Miltonia. Natomiast nieformalnie przyjęło się, że wszystkie "bratkowate" mieszańce nazywa się Miltoniopsisami, a te z ostro zakończonymi płatkami - Miltoniami. Ma to jednak niewiele wspólnego z rozróżnianiem gatunków, bo wśród Miltoniopsisów są też takie z ostrymi płatkami.

Nie ma to też żadnego wpływu na sposób uprawy i raczej wszystkie te hybrydy powinno się uprawiać jak Miltoniopsis.

Tak wygląda typowa Miltonia

A tak wygląda typowy Miltoniopsis (tu M. phalaenopsis)

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: piątek, 6 lutego 2004 21:52:11
Wychodzi na to ,ze posiadam jednak Miltoniopsisa.Mysle tak dlatego, ze na szczycie pseudobulwy mojej rosliny wyrasta tylko jeden lisc. Chcialam wyslac zdjecie, ale okazalo sie to bardziej skomplikowane niz myslalam. Na adres prywatny potrafie to zrobic , ale tutaj do forum - nie.Dziekuje Pani Ewie za cenny tips.Bylam tam natychmiastowo ...!!! A moze ktos zna polski adres z dokladnym opisem jak uprawiac Miltoniopsisy?! Wszystkim bardzo pragne podziekowac za chec pomocy. Codziennie zagladam do forum i ... jeszcze sie odezwe bo pytan mam setki. Pozdrawiam - Aga

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: piątek, 6 lutego 2004 22:26:15
Proszę szukać na witrynie PTMO w dziale Uprawa > Od A do Z > Miltonia.

Jerzy

Data: piątek, 6 lutego 2004 22:46:46
Jest Pan "zlotym czlowiekiem" !!!
Aga

Data: piątek, 6 lutego 2004 22:50:54
A jeszcze przyszlo mi do glowy... Pan posiada Miltoniopsisy? Moze jakas mniej oficjalna rada, co robic by cieszyc oko "ich" kwiatami.
Aga

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: piątek, 6 lutego 2004 23:02:56
Witam,
trafiony i zatopiony .
Mamy następny przypadek ciężkiej choroby pochodzenia naturalnego zwanej.........orchidea.
Pozdrawiam
Ewka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl