Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Problem z podłozem Cambri
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: j.Delmar.
E-mail:  
Data: wtorek, 29 kwietnia 2008 17:50:19
moja cambria jest na południowym oknie gdzie natęzenie swiat jest duże ale jej toodpowiada.Tylko podłoze po 40minutowym moczeniu wysycha juz w 2-3na popiół i co w takim razie robić? mam gopodlewać co 4 dni? Czy jak prosze opomoc

Autor: Monika B.
E-mail:  
Data: środa, 30 kwietnia 2008 08:58:13
A jakie to podłoże? I w jaki sposób roślina jest podlewana? Można zwiększyć "pojemność wodną" podłoża dodając do niego np. spanghum, gąbkę, torfu, nie wiem czego jeszcze. Można też częściej ją podlewać i/lub dłużej zostawiać żeby moczyła się w wodzie.
Trzeba powiedzieć, że cambrie są bardzo różne i to co się sprawdza u jednej nie sprawdzi się u innej. Np. moja jest na oknie wschodnim (dość ciemnym) i ma aż czerwone przebarwienia od światła. Nie znosi słońca! Dlatego trudno coś radzić, trzeba metodą prób i blędów dojść do odpowiednich warunków samemu.

Autor: j.Delmar.
E-mail:  
Data: środa, 30 kwietnia 2008 13:40:53
Hmm ogolnie jest to mieszanka jaka stosuje od dwoch lat do uprawy storyczkówodłoze 2cm kermazyt, kora, torf,wiorki kokosowe,jako mieszanka.
mimo wszytsko stoi na połuduiowym oknie i jak narazie ma sie dobrze zamierzam ja dopiero sciagnąć z tegookna w okresie Czerwiec-Wrzesień bo wtedy jednak jest zbyt ciepło w moim małym pokoju a pozatym zbyt duzo swiatła. (ps dzieki za rade bede poprostu podlewał czesciej)

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl