Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Miniaturowe laelie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Wiktor
E-mail: kousa@wp.pl
Data: środa, 30 kwietnia 2008 08:12:28
Drodzy storczykarze!Mam prośbę,proszę doradżcie czy Laelie miniaturowe typu L.Lundii,lucasiana itp lepiej uprawiac na korze czy w pojemniku.Zakupiłem ros liny w pojemnikach,mam stracha wysadzic je na korek.Będą się lepiej czuły,czy szok po przeprowadzce nie zaburzy ich rozwoju,a są to rośliny dorosłe,już po kwitnieniu.Jestem im w stanie zapewnic wyższą wilgotnośc,oraz warunki szklarniowe. Pozdrawiam Wiktor.

Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: środa, 30 kwietnia 2008 11:31:54
Witam,
z braku czasu udalo mi sie sprawdzic na wloskim forum tylko l. lucasiana, moze byc uprawiana rowniez na korku. Kiedys p. Jerzy pisal o straconych roslinach w wyniku zbyt drastycznej zmiany podloza w nowych warunkach, wiec moim skromnym zdaniem, warto poczekac z przeprowadzka.
Powodzenia
Wanda

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: środa, 30 kwietnia 2008 12:51:38
Jest wiosna, czyli najlepszy czas na jakiekolwiek przesadzanie. Z mojego doświadczenia wynika, że te laelie (które są w naturze litofitami i to z suchych środowisk) rosną źle w doniczkach, chyba że są uprawiane w pełnym słońcu. Generalnie wszystkie te gatunki są bardzo wrażliwe na nawet minimalny nadmiar wody. W cieniu uprawa doniczkowa utrudnia wysychanie korzeni i szybko powoduje poważne problemy. Uprawa epifityczna pozwala na lepszą kontrolę nadmiaru wody.

Trzeba pamiętać, że te laelie są znane jako bardzo wrażliwe na naruszanie korzeni i mają też bardzo skromny system korzeniowy, czyli przesadzanie z doniczki należy przeprowadzić bardzo ostrożnie, żeby nie połamać nielicznych korzeni.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Wiktor
E-mail: kousa@wp.pl
Data: środa, 30 kwietnia 2008 20:29:26
Dziękuję Państwu za informacje.Chyba jednak wysadzę rośliny na korkowe podkładki.Osobiście nie lubię uprawy doniczkowej epifitów,wszak ich miejsce jest na drzewach,skałach itp.Przy okazji chciałbym przekazac Panu Jerzemu podziękowanie oraz słowa podziwu za trud wkładany w prowadzenie tego forum.Na każdy mój mail z pytaniem o rośliny, zawsze otrzymywałem wyczerpujące odpowiedzi.Kiedy Pan to wszystko robi? Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam Wiktor Mazurek .

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: środa, 30 kwietnia 2008 23:13:18
ale jeśli się je uprawia w kwarcach różnej gradacji bez dodatku kory a tylko minimalnym np. drobnego keramzytu to rosną bardzo dobrze. Mówię o l.lucasianie, i tak jak napisał Jerzy w pełnym słońcu, ale po kupnie też je trzeba przyzwyczajać stopniowo tzn. moje już stoją w skrzynkach na zewnątrz balustrady balkonowej bez żadnej osłony od słońca.
Gdzieś słyszałam chyba na wykładzie p. Kusibaba że one nawet wymagają kwarcu.

Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: wtorek, 13 maja 2008 08:51:16
Witam,
sprawdzialam L.lundii i z doswiadczen w uprawie wynika, ze ta laelia duzo lepiej czuje sie na podkladce, korzenie nalezy okryc mchem.
Wanda

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl