Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  cymbidium coś nie tak z liściami
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: moni84
E-mail: moni84@interia.eu
Data: środa, 7 maja 2008 10:02:24
Witam.
Od ok. pół roku mam cymbidium, kupione z przeceny, miało pozginane liście więc przyciełam i cięcia obsypałam cynamonem(zgodnie z radami)wypuściło kilka nowych liści, a teraz praktycznie na wszystkich liściach są brązowe plamki, kropeczki, najbardziej widoczne od spodu liści, ponadto końcówki liści też brązowieją ale najbardziej mnie niepokoi,że niedługo wszystkie liście staną się brązowe. Od czego to może byc. niestety nie moge dodac fotek bo aparat w naprawie.
Bardzo proszę o poradę.

Autor: Kash
E-mail:  
Data: środa, 7 maja 2008 10:12:48
Wątpię, aby ktoś się podjął diagnozy bez zdjęć.
Zobacz tę stronkę- może znajdziesz na niej podobne objawy: http://www.storczyki.pl/?pokaz=uprawa&dzial=6

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: czwartek, 8 maja 2008 09:43:21
Najprawdopodobniej to jakaś choroba grzybowa. Większość z kupowanych ją ma. Moje cymbidium też ją ma i przy minimum prawidłowej uprawy dożyło już ~20 lat. Oczywiście wielokrotnie było dzielone. Samo ją ograniczy do "biologicznej równowagi" gdy będzie miało dobrze. Obcinałam tylko całkowicie suche liście. Schnięcie końcówek liści to zbyt niska wilgotność powietrza. Nie zraszać zbyt często! Najlepiej tyko w dni gorące i gdy padają na niego promienie słoneczne. Nie będzie żle . Marta

Autor: moni84
E-mail: moni84@interia.eu
Data: czwartek, 8 maja 2008 10:08:50
Dziękuję bardzo.
Przeszukałam i wydaje mi się że to może byc antraknoza. możliwe?
To znaczy że z tą chorobą może życ i kwitnąc? czy lepiej opryskac go czymś , jak tak to czym?

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl