Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  miękkie liście - Phalaenopsis
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: sylwia
E-mail: jenny-1975@tlen.pl
Data: niedziela, 18 maja 2008 13:40:49
bardzo proszę doświadczonych miłośnikow storczykow o pomoc. Liscie u mojego storczyka zrobily sie mięękiei lekko opadające w dół. w pierwszej chwili pomyslałam, że ma za mało wody ( storczyk jest podlewany przez zamaczanie w nacyzniu z woda przefiltrowaną, nie ma zamaczanych liści ) ale po namoczeniu liśtki nadal wiotkie i opadniete lekko w dól... czy to jakas choproba? jestem laikiem, to moj pierwszy storczyk ale dostałam go na wyjatkowa okazje i nie chcialabym go stracic. z góry dziękuję za kazdą podpowiedz. pozdrawiam

Autor: LemonLife
E-mail: morelkaeks@interia.pl
Data: niedziela, 18 maja 2008 15:48:39
Wiotkie liście są często oznaką złego stanu korzeni na skutek zbyt nadmiernego podlewania - należy sprawdzić czy nie gniją. Zdrowe korzenie są zielone po podlaniu, lekko białe, gdy są suche, gnijące są miękkie i brązowe. Należy je wyciąć, uważając przy tym by nie uszkodzić zdrowych. Miejsca odcięcia korzeni należy przesypać węglem aptecznym lub cynamonem, choć ten pierwszy jest podobno bardziej skuteczny. Następnie posadzić storczyka do nowego podłoża.

Autor: sylwia
E-mail: jenny-1975@tlen.pl
Data: poniedziałek, 19 maja 2008 08:33:28
dziekuje bardzo za rade, korzenie są ladne zieloniutke i liscie troche jakby sztywniejsze - moze jednak on mial za sucho.... byla w szpitalu i w wyniku stresu troche o nim zapomnialam, nie byl podlewany przez ok 2,5 tygodnia, przyznaje sie ze wstydem.... mzoe mial za sucho?

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl