Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  białe kuleczki w doniczce phanaleopsisa
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail:  
Data: wtorek, 3 czerwca 2008 10:55:00
Witam!
Zaobserwowałam dzisiaj w doniczce phanaleopsisa takie białe kuleczki ,wygląda mi to na pleśń albo jakiegoś innego grzyba ,kora w środku gdzie niegdzie pokryta też jest drobnymi kłaczkami waty .Dziwi mnie to bo storczyk nie był przelewany.Podlewałam go 10 dni temu i tego nie było.Doniczkę ma dziurkowaną ale ten rok obfituje w choroby grzybowe.Póki co korzenie,liście i kwiaty ma zdrowe.Kwitnie od 2 miesięcy .Nie chce go stracić bo jest naprawdę zdrowym okazem .Zamieszczam zdjęcie tych białych kuleczek.Może podlać jakimś fungicydem tylko nie wiem jaka dawka jest dla storczyka bezpieczna i jaki fungicyd zastosować?

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: wtorek, 3 czerwca 2008 13:24:19
ja bym wymieniła podłoże....

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: wtorek, 3 czerwca 2008 14:10:19
To jest jakaś grzybnia. Nie sądzę, że to szkodzi storczykowi w jakikolwiek sposób.

Korzenie wyglądają bardzo dobrze, a podłoże ma duże przestrzenie powietrzne i nie wygląda na rozłożone. Ja bym nie panikował i zwyczajnie dalej uprawiał.

Zwyczaj wybijania wszystkiego co żywe w otoczeniu storczyków (grzybów w podłożu, czy glonów na korzeniach) jest nielogiczny i zbędny. Storczyki przetrwały miliony lat, żyjąc w dżunglach, w naturalnych warunkach, w których występują pleśnie, mchy, grzyby i inne rośliny. Fundowanie im sterylnego środowiska, to ciężka przesada.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Gosia
E-mail: veroart@onet.eu
Data: wtorek, 3 czerwca 2008 15:12:06
Kilka watkow niej tez zadalam takie pytanie Mialam takie kuleczki w korzeniach moich katlei. Jednak to nic groznego

Autor: Agnieszka
E-mail:  
Data: środa, 4 czerwca 2008 21:02:18
Dziękuje bardzo za uspokojenie, w sumie to nie za bardzo chcę go teraz przesadzać ponieważ pięknie kwitnie i wypuszcza nowy listek.

pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl