Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Czy zwiększacie stężenie nawozów podczas lata?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Monika B.
E-mail:  
Data: środa, 25 czerwca 2008 08:53:38
Przeczytałam ostatnio w poradach, w kalendarium na tej stronie aby zwiększyć w tym okresie dawki nawozów. Nie robiłam tego do tej pory ponieważ latem i tak częściej podlewam storczyki, więc uznałam że mają dużo więcej nawozu niż normalnie. Stosuję 1/4 dawki nawozu do każdego podlewania i co 3-cie podlewanie płuczę czystą wodą. Czy według was lepiej byłoby zwiększyć teraz stężenie nawozu? Szczerze mówiąc boję się o korzenie, zwłaszcza, że często je podlewam. Niektóre nawet co drugi dzień.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: czwartek, 26 czerwca 2008 11:17:14
Ja bym powiedział, że istotna jest łączna ilość nawozów. Jeśli podlewa się częściej (takim samym stężeniem, jak zawsze) to rośliny dostają więcej środków odżywczych niż zimą.

Zwiększanie stężenia nawozów w wodzie do podlewania przy silniejszym parowaniu latem może być powodem zbyt wysokiego stężenia soli w podłożu lub osadzania się soli na korzeniach, co jest szkodliwe.

Tak na oko robi Pani wszystko jak trzeba.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: czwartek, 26 czerwca 2008 14:53:48
witam !
Najważniejsza jest nie pora roku , ale to czy storczyk jest w fazie aktywnego wzrostu ( zielone korzenie ). Bardzo wiele storczyków zaczyna rozwijać korzenie i przyrosty jesienią lub w okresie naszej zimy ( np. L.purpurata, Catt. warneri, Catt lawrenciana ). Nawożenie ma sens tylko gdy rośliny rosną. Ja w takim okresie nawożenia nie zwiększam tylko je w z n a w i a m , ponieważ rośliny w okresie spoczynku u mnie nawozów nie otrzymują.
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Monika B.
E-mail:  
Data: piątek, 27 czerwca 2008 08:46:55
No ja przyjełam milczące założenie, że wszystkie storczyki są teraz w okresie wzrostu, bo moje są. Ale oczywiście to tak rozległa grupa, że są też odmieńce, które rosną zimą Panie Tomku, a po okresie wzrostu nie podaje pan im nawozu z przewagą fosforu ? Ja też tego nie robiłam do tej pory i moje roślinki ładnie kwitną, ale zamierzam w tym roku go zakupić- może będą jeszcze lepiej rosły?

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl