Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Miltonidium żółkną liście i brązowe kruche korzenie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Gosia
E-mail: maldrozd@gazeta.pl
Data: poniedziałek, 30 czerwca 2008 12:42:44
Witam! Kilka dni temu dostałam storczyka. Dziś oderwałam mu pierwszy pożółkły liść. zajrzałam też do doniczki, była plastikowa ale nie przezroczysta. W środku było mokro i pachniało zgnilizną, korzonki są cienkie łamliwe i brązowe. Pomóżcie, co robić? Nie znam się na ich uprawie. Teraz storczyk siedzi w doniczce bez podłoża i przesycha, ale nie wiem czy to dobry sposób...

Autor: Dana
E-mail: kanarska@interia.pl
Data: poniedziałek, 30 czerwca 2008 19:20:01
Nie bardzo się na tym znam, ale wyrażnie widać objawy przelania. Przesusz ziemię i roSlinkę i posadz. Ja zwykle w takich wypadkach roślinkę dłuższy czas nie podlewam jedynie jeśli lubi wodę zamgławiam lub przykrywam nawilżonym wodą ręcznikiem papierowym. Może ktoś z większym doświadczeniem się odezwie.

Autor: Paweł
E-mail:  
Data: wtorek, 1 lipca 2008 05:51:00
Miltonidium zostawione bez podloza, do przeschnięcia - no cóż, świetny sposób żeby je zabić... To nie jest Phalenopsis, korzenie nie są w złym stanie, jeśli sa kruche, to znaczy że są w porządku (a przynamniej były, do chwili pozostawienia ich bez podoża "do przschnięcia"). Jeśli podłoże było podgnite, należało je po prostu wymienić.

Autor: Gosia
E-mail: maldrozd@gazeta.pl
Data: wtorek, 1 lipca 2008 09:16:07
Dziękuję za rady! Wymieniłam podłoze, teraz będę czekać na rezultaty. Mam nadzieję ze będzie mu u mnie dobrze!!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl