Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Nowy dział Orchidarium - Storczyki od A do Z!
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: niedziela, 22 lutego 2004 12:04:14
Chciałbym oficjalnie poinformować, że właśnie został otwarty nowy dział Orchidarium - Storczyki od A do Z. Redaktorem działu jest Grażyna Siemińska.

Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami trafiły do niego WSZYSTKIE arkusze pochodzące z ropoczętej ponad dwa lata temu akcji tłumaczeniowej. Są tam też arkusze, których z niewiadomego powodu przez rok nie udało się umieścić na witrynie PTMO, pomimo ponagleń, dyskusji na forum i obietnic.

Na tłumaczenia czekają już kolejne 24 instrukcje, a w fazie przygotowań jest zakup następnych 100 lub 200 (tak jest - DWUSTU!!!) arkuszy od eksperta w tej dziedzinie - Charlesa Bakera. Wśród nich będą na pewno najbardziej popularne, najczęściej uprawiane gatunki storczyków, ale wybrać można z KILKU TYSIĘCY oferowanych na sprzedaż instrukcji uprawy.

W związku z tym - dwie prośby:

- po pierwsze - Proszę przysyłać sugestie, które gatunki powinny znaleźć się w dziale A do Z. Te informacje o uprawie są dla Was, więc wybierajcie. Jeśli tylko informacje o danym gatunku będą dostępne, zostaną zakupione.

- po drugie - Organizujemy nową akcję tłumaczeniową. Mamy nadzieję, że (jak poprzednim razem) ochotników nie zabraknie. Oczywiście moglibyśmy to tłumaczyć sami z Grażyną, ale trwałoby to pewnie z rok lub dwa. Po materiały i instrukcje należy zgłaszać się do mnie (jerzy.dziedzic@orchidarium.pl), a potem na ten sam adres przesyłać gotowe tłumaczenia do weryfikacji. Końcową edycją i zamieszczaniem arkuszy będzie się zajmowała Grażyna.

Mamy nadzieję, że te informacje będą dla nas wszystkich istotną pomocą w uprawie storczyków i powiększaniu kolekcji.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: poniedziałek, 23 lutego 2004 13:20:54
Niestety po wejściu w opis konkretnej odmiany na monitorze wyświetla się mnóstwo znaczków uniemożliwiających czytanie tekstu. Tekst jest przez nie pocięty.
Tak samo dzieje się z działem KALENDARIUM. Nie wiem czy to chwilowe utrudnienia czy to jakiś błąd w załączonych plikach. Wszystkie inne działy chodzą u mnie bez zarzutów.

pozdrawiam
Piotr Bałdyga
P.S. A może to wina systemu, ja mam Macintosha?

Data: poniedziałek, 23 lutego 2004 13:49:46
Niestety to na pewno kwestia systemu

Do edycji tych tekstów używamy specjalnego edytora HTML, który ewidentnie wprowadza jakieś śmieci czytelne tylko w systemie Windows. Macintosha nie mam, więc nie byłem w stanie tego przetestować.

Postaram się przeczyścić te pliki, ale potrzebuję więcej informacji o tych znaczkach - gdzie one występują (między literami, między słowami, między wierszami??? ). Najlepiej gdyby przysłał mi Pan też jakiś zrzut ekranu w formie pliku graficznego.

To na pewno jest bardzo prosta sprawa, ale muszę wiedzieć, co usunąć z plików.

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: poniedziałek, 23 lutego 2004 16:21:55
Przede wszystkim nie ma zdjęcia. Tekst pojawia się ciurkiem ze wszystkimi nagłówkami, tytułami i podpisami pod zdjęciem. Potem wymieniane są rodzaje czcionek i dużo cyfr. Tak jakby system nie przetwarzał otrzymanej informacji tylko podawał jej opis. Tekst jest przerywany takimi wtrąceniami "od komputera". Wiem, że Macintoshe nie są najlepsze w obsłudze internetu, ale ja, jako grafik na takim komputerze pracuję i internet jest tu tylko dodatkiem "ekstra". Pewnie na PC-tach jest wszystko OK.

pozdrawiam
Piotr Bałdyga

Data: poniedziałek, 23 lutego 2004 19:02:17
Panie Piotrze, przejrzałem nieco kod produkowany przez używany przez nas edytor i jest on rzeczywiście zaśmiecony jakimiś dodatkami binarnymi. Windows jakoś to czyta, ale ewidentnie nie jest to czysty kod HTML (zwykły tekst). Kombinuję właśnie obejścia umożliwiające zmianę zapisu HTML. Wydaje mi się, że powinno to działać. Jeśli nie, to w ostateczności przejdę na czysty PHP. W każdym razie na 99% jutro wieczorem dział A do Z powinien być odczytywany przez Macintosha

Odczyt zasobów internetowych nie może być limitowany do jednej platformy. Założę się, że w Linuxie też są podobne problemy i trzeba to rozwiązać.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Aga
E-mail: agnieszka-m@freesurf.ch
Data: poniedziałek, 23 lutego 2004 19:38:46
Panie Jerzy , wielkie dzieki za nowy dzial w Orchidarium
PTMO moze sie SCHOWAC!!!!!!!!! Zastanawiam sie nawet nad usunieciem PTMO z moich "ulubionych" , bo przeciez wszystkie najbardziej fachowe informacje o orchideach mam dzieki..... Orchidarium.... wlasnie!!
Pozdrawiam i zycze powodzenia w swojej dzialalnosci, wszystkim poswiecajacym
cenny czas na uswiadamianie takich jak ja..... laikow
Aga

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: poniedziałek, 23 lutego 2004 20:05:04
Witam,
to bardzo cenna wypowiedź, taka nasza, krajowa .
Widać jaki mamy odbiór, jak myślimy i co chcemy przekazać innym .

A tak między nami to ile Pani ma lat ?

Pozdrawiam, chociaż wyrosłam w PTMO.
Ewka

Data: poniedziałek, 23 lutego 2004 20:24:51
Pani Ewo, mam 34 lata ( to dobrze czy zle? )i nim znalazlam Orchidarium... itd. itd. Pani wie co mam na mysli. Jesli kogos urazilam swoja wypowiedzia to bardzo przepraszam, chcialam jedynie wyrazic swoj zachwyt z powodu istnienia Orchidarium , ale moze naprawde zabrzmialo to dziecinnie... Jeszcze raz przepraszam.
Aga

Data: poniedziałek, 23 lutego 2004 20:45:19
Chociaż naprawdę staram się dostarczyć tu ciekawych informacji, nie do końca chodzi tu o "pokonanie" lub "zdyskredytowanie" witryny PTMO. Przez te cztery prawie lata uzbierała się tam także spora liczba moich artykułów, tłumaczeń, zdjęć w Galerii i setki wypowiedzi na forum. Jakość informacji na forum PTMO mamy taką, na jaką sami sobie zapracowaliśmy, bo Piotr Poznański nie jest w stanie sam zrobić wszystkiego.

Ja chcę w pierwszym rzędzie zadbać o Orchidarium i jest to zrozumiałe. Także jeśli wydam z własnej kieszeni pieniądze na kilkaset arkuszy uprawowych, to chcę je w pierwszym rzędzie umieścić w Orchidarium. Natomiast witryna PTMO z pewnością zasługuje na dalsze wsparcie i na pewno spora część tych instrukcji uprawy trafi także tam. Inicjatywa Piotra była katalizatorem nowej fali w środowisku storczykarskim i należy to docenić. Bez witryny PTMO pewnie nie byłoby i Orchidarium.

Pozdrawiam,
Jerzy

E-mail:  
Data: poniedziałek, 23 lutego 2004 21:01:08
Witaj Jerzy ,
ja też nie lubię deptać, bo lubię rośliny.
Pozdrawiam
Ewka

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: poniedziałek, 23 lutego 2004 22:34:33
Witam,
Trudno komentować takie wypowiedzi, więc tylko jedno zdanie.
Bardzo źle by się stało, gdybyśmy zamiast łączyć się i wzajemnie pomagać, mieli tworzyć jakieś dodatkowe podziały.

Z pozdrowieniami,
Maria

Data: poniedziałek, 23 lutego 2004 23:20:48
Wracając do problemów Pana Piotra Bałdygi - bardzo proszę sprawdzić, czy dział A do Z wyświetla się teraz prawidłowo. Zmieniłem sposób zapisywania kodu HTML i Grażyna przekonwertowała wszystkie pliki. Według mnie powinien Pan to teraz otworzyć na Macintoshu, Unixie, Linuxie lub czymkolwiek

Dział Kalendarium przerobię jutro, więc na razie jest po staremu.

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: poniedziałek, 23 lutego 2004 23:33:41
Jeszcze raz przepraszam: p.Piotra Poznanskiego, p.Ewe Jozwiak,p.Jerzego Dziedzica oraz wszystkich innych ktorych ubodla moja wczesniejsza wypowiedz.Bije sie w piersi, czasami widac wlasna glupote dopiero w chwili kiedy trudno juz ja wycofac..Tak jest teraz...strasznie ni wstyd .Moze ta wiedza pozwoli zainteresowanym zapomniec mi caly incydent,prosze.. Ja naprawde potrafie docenic wysilki innych..wlasnie chcialam docenie wyz. wsp. p.Jerzego, zapomnialam jednak ze krytka witryny PTMO osobiscie dotykam p.P.Poznanskiego. Co moge zrobic poza tym,ze naprawde goraco przepraszam?
Prosze mi wybaczyc, szczerze skruszona - Aga

E-mail:  
Data: wtorek, 24 lutego 2004 09:34:28
Witam,
Pani Agnieszko, ja się nie gniewam, daleka jestem od tego do osoby która potrafi powiedzieć przepraszam.
Ja też przepraszam, byłam wściekła bo bardzo cenię sobie te pare stron, które są i chciałabym aby powstawały inne, ponieważ każda z nich wnosi coś innego.
Należę do ludzi wciąż powracających do tych samych tekstów i obrazków .
Pozdrawiam
Ewka

Data: wtorek, 24 lutego 2004 09:59:42
Panie Jerzy,
sprawdziłem - dział uprawa od A do Z otwiera się u mnie bez problemu, choć ściąga się powoli. Niestety pliki nie drukują się
Dział Kalendarium pozostał bez zmian

pozdrawiam i dzękuję
Piotr Bałdyga

Data: wtorek, 24 lutego 2004 11:58:23
Panie Piotrze, na powolność nic nie zrobię, bo to zależy od jakości połączenia w danym miejscu, o co z kolei należy winić naszego molocha telefonicznego

Natomiast drukowanie nie jest problemem. Rozumiem, że nie chodzi o kompletny BRAK wydruku (co wydaje mi się niemożliwe), a raczej to, że drukuje się Panu lista arkuszy zamiast samej instrukcji. To normalny objaw w wypadku ramek. Nie wiem, jakiej przeglądarki Pan używa, ale w Internet Explorerze 6.0 w Windows wystarczy przed drukowaniem uaktywnić okienko (ramkę) z instrukcją uprawy przez jej kliknięcie. Postaram się zmienić ramkę aktywną domyślnie, ale kliknięcie w odpowiedniej ramce przed drukowaniem i tak może być dobrym pomysłem - szkoda papieru...

Drugą opcją jest kliknięcie prawym przyciskiem myszy w tej ramce, którą chce się wydrukować, i wybranie z menu podręcznego opcji Drukuj. Spowoduje to wydrukowanie pojedynczej ramki.

Trzecią opcją jest wybranie z menu Plik opcji Podgląd wydruku. IE6 wyświetla wtedy na pasku narzędzi podglądu pole umożliwiające WYBÓR sposobu drukowania strony z ramkami - całości widoku, aktywnej ramki lub obu ramek oddzielnie - kompletna swoboda wyboru...

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: wtorek, 24 lutego 2004 12:21:19
Zmieniłem domyślnie aktywną ramkę (czy raczej spowodowałem, że aktywność przenosi się automatycznie) - teraz zawsze aktywna jest ramka instrukcji uprawy i wybór polecenia Drukuj powinien zawsze powodować drukowanie instrukcji, a nie listy instrukcji

Natomiast pewnie i tak zawsze warto najpierw wybrać polecenie Podgląd wydruku, żeby sprawdzić, co się wydrukuje.

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: wtorek, 24 lutego 2004 13:11:39
Panie Piotrze - zmieniłem już kodowanie strony Kalendarium wydarzeń. Bardzo proszę o sprawdzenie, czy działa.

Proszę też o potwierdzenie, czy działa drukowanie instrukcji uprawy.

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: wtorek, 24 lutego 2004 15:47:04
Panie Jerzy,

kalendarium chodzi i drukuje się bez problemów. Storczyki od A do Z też, choć wszystko działa w tej sekcji bardzo wolno mimo stałego łącza. Ale może to już inny problem...

bardzo dziękuję za poprawki na stronie, bo jest to dla mnie prawdziwa kopalnia wiedzy

pozdrawiam
Piotr Bałdyga

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl