Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Podłoże dla cymbidium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grzesiek
E-mail: gbielecki@op.pl
Data: niedziela, 22 lutego 2004 19:09:05
Jako że nikt mi nie odpowiedział na forum WTMO pozwalam sobie na zamieszczenie tego postu na tym forum.

Witam, mam kłopot z przygotowaniem mieszanki dla cymbidium nie bardzo wiem czy moje podłoże nie będzie zbyt długo trzymać wilgoci, jak na razie dysponuje styropianem w kasetonach niestety nie chipsem do tego mogę dodać keramzyt dość gruby kora sosnowa wyprażona niestety niezbyt gruba (zostały mi resztki) mam jeszcze żwir (ale nie wiem czy jest do czegoś potrzebny) i oczywiście ziemie do storczyków z tym że jest to ziemia z OBI kupiona dawno i nie wykorzystana po dziś dzień do epifitów bo to tego to ona na pewno się nie nadaje, zapomniał bym mam jeszcze węgiel drzewny raczej dość gruby.
Czy taki skład podłoże będzie odpowiadał cymbidium? Z tego co widzę to rośnie ono raczej w mchu i chipsie kokosowym. Jak ustalić właściwe proporcje tego podłoża i czy teraz jest dobry czas do przesadzenia rośliny, która zakończyła kwitnienie jakiś czas temu jej pęd kwiatowy zdążył sczernieć ale nie uschnąć. Wszelkie porady, przemyślenia słowa krytyki przepisy na podłoże itd. Mile widziane
P.S. Rozumiem że zgodnie z tym co znalazłem w dziale uprawa mogę obciąć 1/3 korzeni. Karpa ma 5 psudobulw więc nie będę jej na razie rozdzielać.

Pozdrawiam Grzesiek

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: niedziela, 22 lutego 2004 19:22:59
Popularne hybrydy cymbidium wywodzą się z reguły od gatunków naziemnych, czyli podłoże może być bardziej zbite, z dodatkiem nawet ziemi ogrodowej.

Tak na oko, jeśli wymiesza się te wszystkie wspomniane składniki (łącznie z podłożem dla epifitów z OBI, żwirem i węglem drzewnym), powinno uzyskać się prawidłową konsystencję substratu dla naziemnego cymbidium.

A przesadzać powinno się wtedy, gdy roślina jest w aktywnym okresie wzrostu i wypuszcza nowe przyrosty. Jest to najczęściej okres od później wiosny do lata.

Pozdrawiam,
Jerzy

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl