choć upały nie sprzyjają długotrwałym kwitnieniom, to wcale nie był on aż tak upalny (przynajmniej na południu Polski ), aby uniemożliwić kwitnienie tego i owego...
A teraz cytat z Jerzego: "Jeśli ktoś nie wie, o co tu chodzi - już szósty rok gromadzimy informacje o puli oznaczonych, nazwanych roślin uprawianych przez amatorów i ich okresach kwitnienia. Wszystkie informacje są na bieżąco dodawane do istniejącej na witrynie Orchidarium.pl bazy danych kwitnienia "Co kwitnie w ..." (http://www.orchidarium.pl/co_kwitnie/gatunki/index.php)."
No u mnie sporo powtórek z poprzedniego miesiąca ale i pojawiło się kilka nowych kwitnień. Gonię Cię Grażyna - hehe - no ale chyba już więcej z mojej ilości roślin nie wycisnę w jeden miesiąc
1. Arachnanthe clarkei
2. Brassavola cordata x Encyclia tampensis
3. Brassavola perrinii
4. Bulbophyllum affine
5. Bulbophyllum graveolens
6. Bulbophyllum lupulinum
7. Bulbophyllum macranthum - znów i to dwa kwiatki na raz ;-) i szykują się kolejne i kolejne ;-)
8. Bulbophyllum maximum
9. Cirrhopetalum umbellatum
10. Cischweinfia dasyandra - Dzięki za porady grażyna - przydały się jak widać!
11. Coelogyne ovalis
12. Coelogyne tomentosa – syn. Coelogyne massangeana
13. Encyclia radiata - Anacheilium radiatus
14. Epidendrum parkinsonianum
15. Epipactis gigantea
16. Euchile mariae
17. Euchile mariae x Prosthechea vittelina
18. Hygrochilus parishii syn. Vandopsis parishii
19. Leptotes bicolor
20. Masdevallia belua
21. Maxillaria rufescens
22. Maxillaria triloris
23. Miltonidium Bartley Schwarz
24. Phalaenopsis hybryda 2
25. Stanhopea jenischiana x nigroviolacea – u mnie tylko 3 dni się utrzymały - były dwa pędy więc w sumie tydzień – heh trochę krótko ;-(
Jurku u mnie to upalów prawie nie bylo owszem i troché slonka w koncu, ale jednak róznica miédzy mná na wyspie i niemal nad morzem a Polská jest ogromna. A niektóre rosliny wogóle dopiero sié budzaá; nie wiem sam juz chyba tak to jest jak sié ma w jednym miejscu wszystkie rosliny z przeróznych stref klimatycznych i kupowane z przeróznych zródel. A Coelogyne zaczynajá dopiero szalec ;-) Na ovalis - którá niektórzy uwazajá za wiékszá fimbriaté mam juz 4 pédy kwitnáce a to chyba nie koniec, wczoraj otworzyla sié speciosa - wlasnie sie mécze jaki to subsp., pédy kwiatowe na dwóch innych Coel. i w koncu zaczátek przyrostu na usitana i tomentosa x 3 - chyba polubily mnie te Twoje pupile