Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Czy to choroby?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Aga
E-mail: agnieszka-m@freesurf.ch
Data: sobota, 6 marca 2004 18:58:02
Witam serdecznie,
pragne przedstawic moje dwie rosliny, z ktorymi mam obecnie problem.Pierwsza posiada jakies zoltawe lepkie plamy, blyszczace w sloncu i jej dolne liscie wiodczeja. Po wytarciu woda z plynem -powracaja.

Data: sobota, 6 marca 2004 19:05:24
Druga wydaje wlasnie nowy listek i z wyjatkiem czarnych , no moze ...ciemno szarych.. plam na lisciu, jest jak zdrowa. Brak wiotczenia lisci i zapachu zgnilizny. Co sie dzieje? A moze ..przesadzam i wszystko to jest normalne.
Bede wdzieczna za porade,
Aga

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: wtorek, 9 marca 2004 19:37:33
Wydaje mi się, że Pani nieco przesadza, bo to nie wygląda na groźne objawy, a na pewno nie na grożące natychmiastową śmiercią rośliny.

W wypadku pierwszej rośliny wiotczenie liści może świadczyć o przelaniu i o problemach z korzeniami. Może to nie mieć nic wspólnego z plamami, bo u phalaenopsisów czasem występuje tego rodzaju lepka wydzielina. Może to też być skutek żerowania owadów, natomiast jeśli nie jest Pani w stanie zaobserwować (nawet bardzo małych) szkodników, to ich tam raczej nie ma i to naturalne zjawisko.

Plamy u drugiego phalaenopsisa mogą być zupełnie niegroźne, ale wyglądają trochę na początki zgnilizny bakteryjnej. Najczęstszym powodem jest pomoczenie liści przy obniżonej temperaturze. Z tym nic nie można zrobić, ale stan nie musi się pogorszyć, szczególnie że idzie wiosna. Gdyby plamy rozszerzały się gwałtownie i następowało miejscowe mięknienie tkanki, radzę liść obciąć w miejscu nie objętym jeszcze zmianami, tak żeby odciąć WSZYSTKIE ogniska chorobowe. Natomiast jeśli plamy nie powiększą się i nie nastąpi ich gnicie, roślinie nic nie grozi.

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: wtorek, 9 marca 2004 22:10:49
Witam,
serdeczne dzieki p.Jerzy za odpowiedz.
Bede obserwowala swoje rosliny uwaznie ale juz spokojniej
Dodam tylko (tak na wszelki wypadek) ze wszystkie moje orchidee rosna w doniczkach do uprawy roslin wodnych (azurowe w 100%),i sa podlewane dopiero kiedy doniczka jest lekka ,czyli kiedy korzenie dobrze przeschna. Niemozliwe jest przelanie. Brak tez "lokatorow" wiec stwierdzam ze ... chyba jestem ...upierdliwa
Jeszcze raz dzieki i pozdrowienia dla Wszystkich
Aga

Autor: Phalaenopsis
E-mail:  
Data: piątek, 12 marca 2004 14:49:40
Moje Phalaenopsisy wyglądają dużo gorzej, a żyją . Dla mnie te plamy na pierwszym zdjęciu to ślady po kropieniu roślin wodą z kranu. Moje też tak mają i też to nie chce się zmyć.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl