Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  oncidium i cambria
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grabowska Ewelina
E-mail: butterfly6@o2.pl
Data: poniedziałek, 18 sierpnia 2008 18:24:42
Witam serdecznie!!
Od niedawna hoduję storczyki. Mam w swojej kolekcji Cambrię i Oncidium, które własnie skończyly kwitnienie. Myślalam że nastąpi teraz okres spoczynku, ale moje ślicznotki zaczynają wypuszczać nowe przyrosty (myślę że liście a może i nowe łodyg do kwitnienia). Czy mam je podlewać tak jak do tej pory (raz w tyg) czy traktować je w okresie wzrostu inaczej? Druga Cambria po przekwitnięciu nie puszcza nowych pędów? Czy mam jej ograniczyć podlewanie?

Autor: Dana
E-mail:  
Data: poniedziałek, 18 sierpnia 2008 21:52:05
Mam i oncidium i kilka cambrii ale nie jestem specjalistką w tym temacie. Moje również wypuszczają przyrosty. Trzymam je na zewnątrz pomieszczenia, a ponieważ trwa jeszcze lato więc jest to okres wzrostu i normalnie podlewam i nawoże. Gdy temperatura znacznierj spadnie wówczas zaordynuję im okres spoczynku ale sądzę, że nastąpi to pod koniec września. Do tego czasu przyrosty ładnie urosną i będzie szansa na kwitnienie wiosną. Może ktoś kto ma większe doświadczenie wypowie się, gdyż ja w wielu wypadkach kieruję się logiką a nie doświadczeniem.

Autor: Paweł
E-mail:  
Data: wtorek, 19 sierpnia 2008 07:16:43
Okres spoczynku w tym przypadku będzie "spoczynkiem wiecznym".
Cambrie i onicidia nie wymagają takiego przechładzania i przesuszania jak większość storczyków! Zimą jasno i nieco mniej wody, ale bez przesady, to wszystko.

E-mail:  
Data: wtorek, 19 sierpnia 2008 08:19:02
Drogi Pawle! to jest chyba oczywiste, że storczyki to nie kliwie. Żadnego storczyka w okresie spoczynku nie zasuszam, ograniczam jedynie ilość wody, bo logiczne, skoro niższa temperatura to i mniej wody, no i mniej "papu". Ale to bardzo dobrze, że wyjaśniłeś, bo może niejasno napisałam i ktoś mógłby mnie opacznie zrozumieć. Pozdrawiam.

Autor: Agawa
E-mail: apaf@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 19 sierpnia 2008 09:45:07
Jako, że oncidium było moim pierwszym storczykiem potraktowałam go jako kolejny kwiatek na parapecie. Okno zachodnie, nasłonecznione, pod parapetem kaloryfer. Podlewałam po przeschnięciu podłoża i od czasu do czasu nawoziłam. Na tym parapecie moje oncidium rośnie od 3 lat, raz do roku obficie zakwita, przyrastają nowe bulwy - po podziałach mam już 3 doniczki oncidium. Myślę, że ten storczyk nie wymaga w uprawie zbyt wiele "zachodu".

Autor: Paweł
E-mail:  
Data: środa, 20 sierpnia 2008 10:34:37
No widzisz, Dano, nie zasuszasz żadnego storczyka w okresie spoczynku - tymczasem niektóre gatunki wręcz tego żądają! Dlatego wcale nie jest to oczywiste, że dla jednego gatunku "okres spoczynku" to np. solidne obniżenie temperatury lub drastyczne ograniczenie wigotności połączone ze wstrzymaniem wzrostu takiego storczyka, a dla innych gatunków (oncidium, cambrie, miltonie) brak wyraźnego okresu spoczynku, bo zapeniasz tylko ciut mniej wilgoci, storczyk dalej rośnie. Co więcej, "spoczynek" kojarzy się jednoznacznie ze zwolnieniem tempa wzrostu, a to praktycznie nie ma miejsca u wymienionych przez ciebie gatunków.
Na zdrowy rozum: nowe odrosty powstawałyby PO okresie spoczynku, nie przed - nowe odrosty nie potrzebowałyby odpoczynku, prawda?

E-mail:  
Data: środa, 20 sierpnia 2008 11:49:26
Drogi Pawełku! Nie pisałam o wszystkich roślinach ale o większości storczyków. Przyznasz, że większość ta najbardziej popularna wymaga okresu spoczynku. Ja założyłam segregator, gdzie kazda moja roślina ma swoją stronę z wymadaniami i spostrzezeniami moimi jak i innych hodowców. Jak narazie wszystkie cudownie rosną, kolekcja ciągle sie powiększa i kłopotów dotychczas z nimi nie miałam, no może oprócz phal. braceana, który to zbój zdechnąć nie chce a rosnąc też nie. Pozdrowionka.

Autor: Grabowska Ewelina
E-mail: butterfly6@o2.pl
Data: środa, 20 sierpnia 2008 12:00:11
Dzięki serdeczne za radę i cenne wskazówki. Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl