Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Nowa w gronie.
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: agula
E-mail:  
Data: wtorek, 19 sierpnia 2008 18:38:11
Witam serdecznie.Jestem nowym storczyko-maniakiem.Od dawna nosiłam się z zamiarem kupienia sobie orchidei jednak miałam wiele wątpliwosci czy sobie poradzę z jego pielęgnacją.Miesiąc temu dostałam od znajomych cztery roślinki.Są to Phaleanopsisy z kwiaciarni.Jeden z nich miał wyraznie podgnite korzenie które odciełam i przesadziłam go do nowego podłoża.Roślinka ma się świetnie kwitnie jakby nigdy nic tylko nie wiem kiedy ją podlać. Korzeni nie widać bo są w podłożu.Czytałam że jeśli jest rosa na doniczce to trzeba jeszcze zaczekać.Ktoś miał wbitego do doniczki patyka i po jego wyjęciu widział czy jest wilgoć, tylko czy taki patyk nie zrobi storczykowi krzywdy? Jeszcze jedno ,czy mikoryza dla storczyka to dobry pomysł??? Bardzo proszę o pomoc.

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: wtorek, 19 sierpnia 2008 22:47:44
Witam

Bardzo mnie podbudowuje, że pasjonatów storczyków ciągle przybywa Tak się składa, że wśród moich poza -wirtualnych znajomych nie mam kontaktu z miłośnikami tych roślin, a więc odpada możliwość wymiany doświadczeń. Co do podlewania falenopsisów. Przede wszystkim potrzebna jest wiedza teoretyczna. W tym portalu "Orchidarium" są dokładne wskazówki dotyczące m.in. podlewania. W praktyce stosuję obfite kilkakrotne przelewanie doniczki wodą nad wiaderkiem. Ten zabieg przeprowadzam tylko raz w tygodniu, przez resztę dni korzenie muszą przeschnąć. Niektórzy preferują zamaczanie po brzeg doniczki w naczyniu z wodą, a potem odsączanie. Każda metoda jest dobra, jeśli zapewni się wszystkim korzeniom dostatek wody, różnice "techniczne" nie mają tu znaczenia. Nie radziłabym testować wilgotności patyczkiem, bo można przebić korzenie, a uszkodzone mogą chorować Patyczki delikatnie wsuwam między korzenie tylko do przymocowywania pędów kwiatowych.

Autor: agula
E-mail:  
Data: środa, 20 sierpnia 2008 09:59:44
Witam Agnieszko.Dzięki za odpowiedż.Wiem,że człowiek uczy się na własnych błędach,ale jesli jest możliwość poradzenia się to treba korzystać.Postaram się dobrze podlewać.Widzę że i Ty patyk w storczyku oceniasz jako zły pomysł.Zastanawia mnie też wilgotnościomierz do gleby(można go kupić na Allegro za 22 zł),może to najpewniejsza metoda oceny .A co z mikoryzą? Zastosowałaś u swoich roślinek? Pozdrawiam.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl