Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Problem z falkiem - stożek wzrostu
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Adela Andrzejak
E-mail: adela17_94@o2.pl
Data: środa, 20 sierpnia 2008 16:06:14
Witam. Od maja posiadam kolorowego falka, który ma zdrowe liście, posiada 3 łodygi kwiatowe ( żaden kwiat jeszcze nie usechł ) i rosną mu pięknie korzonki. Niedawno zauważyłam, że w stożku wzrostu, dokładniej liść sercowy, tam gdzie wyrasta jest coś czarnego... jest to suche, matowe... nie wiem co to może oznaczać, ale trochę martwię się o storczyka...

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: środa, 20 sierpnia 2008 19:27:41
Witam!

Czarny stożek wzrostu sygnałem, że prawdopodobnie roślina została zalana, koniecznie trzeba ograniczyć podlewanie. Warto wyjąć rośline z doniczki i obejrzeć wszystkie korzenie. Skoro stożek czernieje, to pewnie i korzenie zaczynają zagniwać.Chore korzenie ubciąć, można uszkodzone miejsca zdezynfekować węglem drzewnym lub rozdrobnionym aptecznym i wsadzić do przewiewnego podłoża np. do keramzytu. Podlewać odwapnioną wodą od dołu, na głębszy podstawek lub miseczkę.

Autor: Adela Andrzejak
E-mail: adela17_94@o2.pl
Data: czwartek, 21 sierpnia 2008 22:00:42
dziękuję za odpowiedź, jednak ten falek nie miał bardzo zgniłych korzeni... nie powiem, podłoże było mało przepuszczalne ( z kwiaciarni nie był jeszcze przesadzany ) i miał trochę gąbki tam, ale niektóre korzonki takie żółtawe miały nowe, zdrowe i zielone przyrosty więc je zostawiłam... te co już wyglądały źle a było ich ok 5 i to małych ucięłam i zasypałam cynamonem, bo węgla nie miałam, a wolałam już dziś zobaczyć co się dzieje... włożyłam go do mojego podłoża składającego się głównie z keramzytu i kory ( duża przewaga keramzytu ) mam w tym podłożu kilka storczyków i je bardzo polecam jeden storczyk które jest w tym podłożu a przekwitł wypuszcza nową łodygę

i mam jeszcze jedno pytanie: czy łodyga sabotka może także usychać? bo coś się dzieje z moim sabotkiem, miał 3 piękne kwiaty, wypuścił nowego pączka który zbrązowiał - tak jak liść nad nim ( miał 3 liście ) i drugi listek też jest brązowy już... sabotek był podlewany, teraz jest włożony do keramzytu i wody... część łodygi na którym był kwiat odpadła...

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl