Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dziwne zniekształcenia liścia - prosze o pomoc
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Goliat
E-mail: aledaw@wp.pl
Data: sobota, 23 sierpnia 2008 09:36:39
Na moim nowo kupionym Phalaenopsis niedawno pojawiły się dziwne zniekształcenia liścia. Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tego. Co mogłoby być tego przyczyną i jakie może mieć późniejsze konsekwencje. Co mam zrobić by sie tego pozbyć? Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam
Oto zdjecia

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: sobota, 23 sierpnia 2008 10:06:10
Wygląda mi to na poparzenie promieniami słonecznymi. Nic grożnego. Liścia nie obcinać, nie przycinać. Marta

Data: sobota, 23 sierpnia 2008 21:54:10
Dziękuję bardzo za odpowiedź. No to musze na niego zwrócić uwagę by do tego ponownie nie dopuścić.

Autor: Adela Andrzejak
E-mail: adela17_94@o2.pl
Data: sobota, 23 sierpnia 2008 21:57:02
tak to poparzenie, ja także mam jednego takiego i nic się z tym nie dzieje, a wszystko przez moją głupotę... wystawiałam je na dwór i choć był w cienu z rana go chyba troszkę przypiekło;/

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: niedziela, 24 sierpnia 2008 13:59:24
ja też takiego miałam..corka mi wystawiła na słońce..przypiekło go,ale po jakims czasie zauważyłam ,ze wkoło suchego miejsca po poparzeniu robi sie zółta obwódka i stan chorobowy.Obciełam liść do miejsca zdrowego a tkanke przypaliłam gorącym nożem.(bałam sie ,ze zniszczy mi sie cały storczyk jak choroba dojdzie do lodyżki)Storczyk rosnie zdrowo i ma sie na ,,kwitnienie,,

Data: niedziela, 24 sierpnia 2008 23:44:41
Dziękuję bardzo za informacje. Mam nadzieję że nic się z tym dalej nie bedzie działo i nie dojdzie do stanu chorobowego.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl