Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  stanhopea
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: dorota sapuła
E-mail: mawi@mawi.pl
Data: poniedziałek, 25 sierpnia 2008 12:37:00
zakwitła u mnie taka stanhopea.
może ktoś wie jak może się nazywać. została kupiona jako tigrina
pozdrawiam,
d.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 27 sierpnia 2008 16:35:56
Przy takiej wielkosci zdjec, to na ostanim mozna co najwyzej rozpoznac lisc tulipanowca

Pozdrawiam

Data: czwartek, 18 września 2008 15:52:51
Panie Jerzy BARDZO DZIĘKUJĘ za zamieszczenie moich zdjęć stanhopei w galerii orchidarium. Nie bardzo umiałam poradzić sobie z pomniejszeniem zdjęć i ich rozmiarem, pewnie zczasem się nauczę bo aparat cyfrowy mam od niedawna. A ta przecudna roślina właśnie zakwitła, dziś jest to już przeszłość utrwalona na zdjęciach. Trochę pachniała zapachem kwiatowym i kwitła cały 1 tydzień.
Dla osób, które chciałyby może obejrzeć tę piękność na dużo lepszych fotkach podaję adres w galerii:
http://www.orchidarium.pl/Galeria/galeria.php?obraz=3689
http://www.orchidarium.pl/Galeria/galeria.php?obraz=3688

A może nawet ktoś będzie mi mógł podpowiedzieć jaka to może być stahopea, bo została kupiona na allegro jako tigrina

pozdrawiam,
dorota

Autor: Piotr Zientarski
E-mail: piotrzientarski@wp.pl
Data: piątek, 19 września 2008 16:59:42
Według mnie Stanhopea Pani Doroty to oculata. Wnioskuję tak, bo jest podobna do mojej. Ale też nie jestem pewien, czy to oculata. Kwitła mi w sierpniu 4 dni i moja wpada jakby w żółć. A Pani w biel, czy jasny krem, ale to chyba inne stadium kwitnienia.

Pozdrawiam
Piotr Zientarski

Data: wtorek, 23 września 2008 15:12:39
Obejrzałam inne zdjęcia, którymi dysponuję i wychodzi, że z wierzchu był biała a od środka kremowo żółta i nakrapiana bruntnie. A czy Pańska miała duże brunatne oko wewnatrz warżki, u mnie było. Kwitła mi cały tydzień w sierpniu i leciutko pachniała.
pozdrawiam,
d.

Autor: Piotr Zientarski
E-mail: piotrzientarski@wp.pl
Data: czwartek, 25 września 2008 20:18:54
Z tego co pamiętam nic dużego brunatnego wewnątrz warżki nie miała. Sam też porównując z innymi zdjęciami mam teraz wątpliwości, czy to jest S. oculata.
A pachniała intensywnie.
Pozdrawiam
Piotr Zientarski

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl