Wiktorze na foto nie jest Trichoglottis pusilla - (przez dwa ll jesli juz ) i który ma kolo 2.5 cm kwiaty, A takie podobne i wyglada jakby u Ciebie to Trichoglottis triflora - 0.5 cm kwiaty.
Pozdrawiam i gratulujé kwitnien! Aerangis distincta wygláda rzeczywicie bardzo efektownie
Piotrze,odnośnie Trichoglottis pusilla(poprawiam się) masz rację.Moją niepewnośc co do właściwego oznaczenia wzbudziła notatka w Orchid species photo ency.Ja zakupiłem ów storczyk oznaczony jako pusilla.Dziękuję za podpowiedż.zamieszczę zdjęcia,jeszcze je powtórzę ze statywem,proszę więc wtedy o pomoc we właściwym oznaczeniu.Pozdrawiam.Wiktor.
co prawda niektórzy nieco przedwcześnie już rozpoczęli ten comiesięczny post, ale skoro już jest to nie będę dublować mojego pytania . Tak na marginesie, wstawiam to pytanie po zakończeniu miesiąca, którego dotyczy.
A teraz cytat z Jerzego: "Jeśli ktoś nie wie, o co tu chodzi - już szósty rok gromadzimy informacje o puli oznaczonych, nazwanych roślin uprawianych przez amatorów i ich okresach kwitnienia. Wszystkie informacje są na bieżąco dodawane do istniejącej na witrynie Orchidarium.pl bazy danych kwitnienia "Co kwitnie w ... " (http://www.orchidarium.pl/co_kwitnie/gatunki/index.php)."
Zatem chwalmy się !!! będzie radośniej
Mimo upałów jednak troche kwitło i kwitnie...
1. Lepanthes imbricans
2. Lepanthes calodyction
3. Encyclia maculosa
4. Pleurothallis rabei (syn.breviscapa)
5. Odontoglossum Violetta von Holm
6. Stelis sp. (II) - (II - to moje oznaczenie, bo mam kilka sp. )
7. Dendrobium auriculatum
8. Denddrobium farmeri
9. Homalopetalum pumilio
10. Phymatidium tillandsioides
11. Cycnoches peruviana (szykuje się kolejny pęd - na wystawę )
12. Dryadella hirtzii
13. Restrepia contorta
14. Pleurothallis schweinfurthii (też się na wystawę szykuje z kolejnym pędem)
15. Haraella odorata
16. Porroglossum aureum
A u mnie Tylko (a w zasadzie AŻ) 7 hubryd Phalaenopsis z czego jedna miniaturka, jedna himera z trzema warżkami i jedna drobnokwiatowa.
A teraz kilka zdjęć ( niestety jakość niezbyt dobraz bo z telefonu)
A tak nawiasem Grażyno (i Jezry) cytat cytatem - ale jakoś te nasze listy nie wpływają na stan tabel z kwitnianiami - ja nie widzę żeby one były aktualizowane i nie pojawiają się tam nowe gatunki, które pojawiają się na naszych listach...
U mnie już powrót do normalnej ilości
1. Arachnanthe clarkei
2. Bulbophyllum macranthum
3. Bulbophyllum maximum
4. Bulbophyllum pardalotum
5. Cischweinfia dasyandra
6. Coelogyne rumphii- no tak gdzieś w nocy z sierpnia na wrzesień ;-)
7. Coelogyne speciosa
8. Coelogyne ovalis
9. Epidendrum polianthum
10. Lepanthopsis astrophora
11. Maxillaria rufescens
12. Restrepia trichoglossa
Piotrek, a czego Ci brakuje na naszych listach?????????? Akurat lipiec został jakiś czas temu dodany (to zresztą domena Jerzego , ja tylko mu podsyłam zestawienia ), a sierpień się przygotuje jak więcej osób może dopisze....
A ja zawsze przeglądałem kwitnienia gatunkami i coś tam zawsze brakowało Np nie było do wczoraj? Bulbo macranthum, które z resztą nie ja pierwszy zaprezentowałem, nota bene do niego można dodać kolejne dwa miesiące - kwitnie mi ciągle kolejnymi kwiatkami , ale nie mogę sie dochować przyrostów za bardzo, taki efekt uboczny hehe.
1. Restrepia striata - kwitnie już kolejny rok prawie bez przerwy: raz w roku, zazwyczaj w czerwcu lub lipcu, robi sobie 2-3 tyg. przerwy, aby wypuścić 1 nowy liść
2. Restrepia sp. - kwitła też w lipcu, więc można to uzupełnić w bazie kwitnień
3. Cattleya Miva Breeze 'Alize'
4-5. Doritaenopsis Kenneth Schubert 'Blue Angel'
6. Encyclia cochleata
7. Ascocenda Princess Mikasa Blue
8. Masdevalia hybryda
9. Oncidium hybryda (żółte, prawdopodobnie Gower Ramsey)
10-15. nieoznaczone hybrydy Phalaenopsis
16. Zygopetalum Artur Elle 'Brigth and Blue'