Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  doświetlanie zimowe
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Danka
E-mail: laelia@interia.eu
Data: piątek, 5 września 2008 19:45:06
Czy ktoś może mi powiedzieć jakie żarówki można stosować w zimaowym doswietlaniu roślin. Mam już lampę jarzeniówkę, ale jej swiatło jest trochę upiorne.
Danka

Autor: Gosia
E-mail: veroart@onet.eu
Data: piątek, 5 września 2008 20:28:24
Jestem właśnie na etapie kupowania sprzętu oświetleniowego do orchidarium i znalazłam taką ofertę : T5 HO liniowy system oświetleniowy idealny do akwariów morskich oraz akwariów roślinnych w stylu holenderskim.
- Idealny do akwariów morskich oraz akwariów rafowych lub roślinnych
- Możliwe mocowanie jako nakładka na akwarium lub jako lampa podwieszana
- Do wyboru o mocy 24 W lub 39 W
Z wbudowanym elektronicznym statecznikiem T5 HO, Z aluminiowym reflektorem, bardzo dobrze odbijającym światło,
budowane, przestawne mocowanie, z możliwością dopasowania do różnych wymiarów akwarium
- Posiada klamrę montażową do pewnego umocowania na brzegu akwarium, z możliwością ustawienia w 4 różnych pozycjach pionowych
- Wbudowane mocowanie do podwieszenia instalacji nad akwarium, z możliwością złożenia w przypadku nie używania tego mocowania
- Aluminiowy reflektor zapewnia optymalną oraz maksymalna skuteczność świetlną w akwarium
- Wysokiej klasy elektroniczna technologia dla optymalnej wydajności i żywotności świetlówek oraz statecznika
Hagen Sun-Glo Świetlówka:
Ciepłe, białe, zbliżone do naturalnego światło o szerokim spektrum. Nadaje się szczególnie do akwariów roślinnych

Ciepłe, białe, zbliżone do naturalnego światła o szerokim spektrum; o zbliżonym widmie do światła dziennego; o standardowej mocy; nadaje się szczególnie do akwariów roślinnych
Moc jednej przykładowej świetlówki Sun - Glo Hagena = Moc 30 Watt 200 Lux, żywotność: przeciętnie 7500 godzin, długość: 89,46 cm; T8, temperatura barwy: 4200 K

Zastanawiam się czy to (4 świetlówki T5 30W) + boczne oświetlenie orchidarium - składające się ze świetlówki do roślin dł. 120 cm, mocy ok 40W, nie byłoby w sam raz?
Podobne świetlówki np. można by zastosować do doświetlania roślin na parapecie.

Autor: Krasnal
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: sobota, 6 września 2008 08:17:58
Jeśli możesz to wstaw jakieś zdjęcia tej "lampy" lub podaj linka do strony gdzie ją można obejrzeć. No i jeszcze ile takie cudo kosztuje?

Data: sobota, 6 września 2008 14:27:26
Oglądałam masę specjalistycznych lamp, żarników, świetlówek itd. i ta jakoś najbardziej mi pasuje.
Nie mam zaprzyjaźnionego elektryka, który zechciałby pobawić się za free w montowanie takiej lampy z dostępnych części i nie koniecznie wyszło by mi taniej.
W mojej mieścinie - wybór takiego sprzętu praktycznie nie istnieje, a w sklepach akwarystycznych maja tylko rybki dla dzieci i podstawowe wyposażenie + świetlówki, ale o oprawach to już mogę zapomnieć.
Dla tego akurat dla mnie to najlepsze i w miarę dostępne cenowo gotowe rozwiązanie. Zakupiłam już sobie dwie takie lampy 90tki i czekam na dostawę, jak przyjadą to będę mogła za jakiś czas coś więcej napisać o tym jak się sprawdzają.
W poniedziałek odbieram już gablotę od szklarza i myślę, że pod koniec miesiąca uda mi się zamieścić pierwsze zdjęcia mojego własnego orchidarium
Przeglądałam b. długo sieć i tylko tu trafiłam na lampę o której pisałam,
link na stronę gdzie można ją obejrzeć:

Data: sobota, 6 września 2008 14:28:40
Oglądałam masę specjalistycznych lamp, żarników, świetlówek itd. i ta jakoś najbardziej mi pasuje.
Nie mam zaprzyjaźnionego elektryka, który zechciałby pobawić się za free w montowanie takiej lampy z dostępnych części i nie koniecznie wyszło by mi taniej.
W mojej mieścinie - wybór takiego sprzętu praktycznie nie istnieje, a w sklepach akwarystycznych maja tylko rybki dla dzieci i podstawowe wyposażenie + świetlówki, ale o oprawach to już mogę zapomnieć.
Dla tego akurat dla mnie to najlepsze i w miarę dostępne cenowo gotowe rozwiązanie. Zakupiłam już sobie dwie takie lampy 90tki i czekam na dostawę, jak przyjadą to będę mogła za jakiś czas coś więcej napisać o tym jak się sprawdzają.
W poniedziałek odbieram już gablotę od szklarza i myślę, że pod koniec miesiąca uda mi się zamieścić pierwsze zdjęcia mojego własnego orchidarium
Przeglądałam b. długo sieć i tylko tu trafiłam na lampę o której pisałam,
link na stronę gdzie można ją obejrzeć:

http://www.zooplus.pl/shop/rybki/technika_akwarystyczna/oswietlenie_akwarium/lampy/61613

Data: sobota, 6 września 2008 14:29:49
kurcze przepraszam za dubla, ale początkowo nie pokazało adresu, a teraz poszedł dubel

Autor: arek
E-mail:  
Data: sobota, 6 września 2008 14:56:16
drogi gips
W moim orchidarium na "suficie" położyłem zwyczajny montowany sufitowo "karnisz" na 4 świetlówki - to się chyba nazywa kaseton nastropowy, świetlówki zakupiłem do uprawy roślin- tradycyjnie w OBI tłuamczą, że tak do uprawy "maryśki" się nadają:-) Wygląda to estetycznie - spełnia swoją funkcję koszt jakies 250 zł

Data: sobota, 6 września 2008 20:10:47
Przyznam, że ja się trochę bałam eksperymentować i w pomieszczeniu gdzie będzie orchidarium jakoś tak nie bardzo mi te kasetony pasowały.
Zastanawialiśmy się z mężem nawet czy nie zamówić orchidarium owalnego z jakiejś profesjonalnej firmy jednak to juz bardzo droga bajka i za dużo kołowracji. Niestety poza forum nie mam z gdzie wymieniać informacji o storczykach, z moich znajomych nikt się na tym nie zna i w mieście też nie wiem czy są storczykomaniacy?
Stąd czasami sięgam po takie rozwiązania gotowe. Mam nadzieję, ze skuteczne? Okaże się to dopiero jednak za jakiś czas...
Myślę jednak, że najważniejsze by to co świeci służyło roślinom.
Dobrze, że są tańsze rozwiązania i każdy coś tam znajdzie dla siebie.

Autor: Dana
E-mail:  
Data: sobota, 6 września 2008 20:30:21
Właśnie jadę do pensjonatu w którym zastosowano doświetlenie kwiatów w holach. Właścicielem jest doktor od technik podczerwieni, facet o niesamowitej wiedzy, więc zasięgnę języka i podpatrzę rozwiązania. Gdy wrócę podzielę się wiadomościami. A już dobrze go tam przemagluje.

Data: niedziela, 7 września 2008 20:50:21
czekam z niecierpliwością na tą relacje

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl