Chciałabym pochwalić się pierwszym kwitnieniem dendrobium w "moich rękach". Nie dysponuję ogródkiem, ani normalnym balkonem, więc sukces kwitnienia w takich warunkach bardzo mnie cieszy . Latem dendrobium uprawiam razem z dwoma innymi storczykami za oknem w specjalnie skonstruowanej zadaszonej mini wiacie, chroniącej przed zachodnim słońcem i wiatrem, bo mieszkam na XII piętrze wieżowca. Dla chcącego nie ma nic trudnego. Moje dendrobium rozwinęło pąki kilka dni temu, a od wczoraj przy słonecznej pogodzie wydziela miły zapach .
śliczne.Na 12 pietrze wieżowca storczyki Pięknie musi to wygladać.Przyznam ,ze nie posiadam w swojej kolekcji,ale lubie podziwiac je u innych.sliczny kolor!!!
OJ PIĘKNE TE DENDROBIUM. ja się nie mogę doczekać kiedy moje zakwitnie, teraz rozpoczyna dopiero okres spoczynku czyli zero wody dużo słońca. zobaczymy czy się uda. pozdrawiam kasia
Dziękuję za miłe słowa . Myślę, że w okresie nadchodzącego ochłodzenia Pani dendrobium na pewno świetnie przygotuje się do kwitnienia. Proszę przysłać mi zdjęcie, jak u Pani zakwitnie.
Gratuluję, piękny kolor. Mamy od niedawna 4 dendrobia phalaenopsis - też pachną/szczególnie anna green/.Storczykami pasjonujemy się wspólnie z mężem i chcemy kupić jeszcze dendrobium nobile - tylko trudno na nie trafić.
To dendrobium nabyłam na kiermaszu storczyków w Warszawie. Kosztowało ok. 60 zł, bo na wystawach orchidee nie są nigdy przecenione. Za to zwykle można dostać jakiś wymarzony gatunek
Przy okazji wyprawy do Tomaszewskiego widuję dendrobium, ale dawno nie spotkałam przecenionego. To z lila kwiatami kupiłam w pełni kwitnienia w lutym tego roku na wystawie w Bibliotece UW. Kosztowało sporo, ale nie żałuję, bo oprócz kwiatów, wypuściło na innej łodydze keiki