Autor: |
AgnieszkaP |
E-mail: |
|
Data: |
poniedziałek, 22 września 2008 22:25:08 |
Postaram sie zrobic jutro, ale tylko komorka, nie wiem czy cos z tego wyjdzie. Roslinka korzeni ma malo, to jest mlody falek (chyba?), w kazdym razie najmniejszy z moich falkow, kiedy kupilam go w czerwcu kwitl, ale mial tylko 5 kwiatow i dosyc krotki ped (30-40cm). Lisci ma w sumie 9 (2 wypuscil u mnie), sa ladne, jasnozielone, tylko tez nie za duze, zwlaszcza pierwsze 4 od spodu. 3 najwieksze maja po 20cm, te mniejsze 8-15cm. Jezeli chodzi o podloze, to zostawilam to w ktorym go kupilam (dosc drobna kora, ale nie breja), tylko przemieszalam je z keramzytem. Naczynie w sumie jest duze, bo to taki wysoki wazon z ikei, na dole wezszy, rozszerzany ku gorze (tu srednica wieksza niz plastikowej doniczki, ok 13-14cm). Wolnych przestrzeni troche zostawilam, ale niezbyt duzo, bo ten falek bardzo luzno w tym siedzi a ma krotkie korzenie i balam sie ze mi wypadnie gora , poza tym to drobne podloze nie bardzo daje mozliwosc wiekszych przestrzeni... W sumie wysokosc samego podloza ma ok 10cm, plus na dole ok 6cm keramzytu jako drenaz.
Wlasnie czekam na przesylke z orchidsklepiku z gruba kora, tylko czy ten biedny falek przezyje kolejna przeprowadzke..? |
|
|