Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Phalaenopsisy na kawałkach drzewa
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grzegorz Banasiak
E-mail: bangr@ld.onet.pl
Data: wtorek, 4 maja 2004 23:54:16
Mam kilka ładnie rosnących i kwitnących prawie ciągle hybryd Phalaenopsisów. Widziałem w internecie sporo fotografii tych roślin umocowanych na kawałkach grubszych gałęzi lub drzewa. Muszę przyznać, że wyglądają bardzo ładnie i bardziej naturalnie niż w plastikowych donickach. Chciałbym spróbować czegoś takiego z jedną rośliną, brakuje mi tylko informacji jak przygotować drewno i jakiego podłoża użyć przed przymocowaniem rośliny. Może ktoś z Państwa ma doświadczenia w tym względzie i zechciałby się nimi podzielić. Pozdrawiam.

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: środa, 5 maja 2004 17:41:04
Jeśli użyje Pan drewna akacjii to wystarczy je tylko dobrze wyszorować ,drewna ze sklepów akwarystycznych wymagają kilkukrotnego wymoczenia w celu pozbycia się garbników .
Jeśli chodzi o uprawę w ten sposób falków to wypowiedzieć się na ten temat mógłby Pan Witold Hanak który już to próbował a i przeglądając wcześniejsze posty można coś ciekawego wygrzebać.
Ja mam wrażenie że uprawa chybryd w ten sposób jest trochę uciążliwa ze względu na sposób podlewania - chyba że ma się orchidarium, i to że jednak potrzebują one bardziej równomiernej wilgotności korzeni niż gatunki, ale to jest moje osobiste zdanie i ile osób tyle opinii

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: środa, 5 maja 2004 17:42:37
zapomniałam dodać że jako podłoże do takiej uprawy to polecam spagnum

Autor: Grzegorz Banasiak
E-mail: bangr@ld.onet.pl
Data: środa, 5 maja 2004 22:23:50
Dziękuję bardzo za informacje. Przejrzałem część archiwum forum, resztę przejrzę wkrótce. Orchidarium jeszcze nie mam, chociaż już o nim myślę. Chęci i pragnienia dopingują do działania, mam więc nadzieję, że i uprawa na drewnie i orchidarium wkrótce się "spełnią". Pozdrawiam.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl