Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Bletilla striata - perpetum mobile ?!?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@cad.pl
Data: wtorek, 18 maja 2004 09:46:55
Witam,

Jakieś dwa lata temu kupiłem kilka bulw Bletilli, posadziłem w doniczce, wystawiłem na dwór - ładnie wyrosła i zakwitła.
Następnie jak należy - zrzuciła liście, a ja ją włożyłem na zime do chłodnej piwnicy.
Kolejnej wiosny znowu posadziłem do doniczki i owszem - wyrosła, ale nie zakwitła, a co gorsza, nie zrzuciła liści i w sezonie letnim wypuściła nowe - więc nie wyciągnąłem jej z podłoża i nie wsadziłem do piwnicy - gdyż cały czas rosła. Oczywiście tej wiosny znowu nie zakwitła, a co gorsza - w tej chwili widzę, że znowu zaczyna wypuszczać nowe przyrosty !!! Faktem jest, że rośnie jak wściekła, ale wolał bym by też kwitła...

Pytanie - w jaki sposób i kiedy przerwać jej cykl wegetacyjny by nie ucierpiała i by miała szanse zakwitnąć przyszłą wiosną ?

Czy mam jej na siłę obciąć tegoroczne liście i wsadzić do piwnicy ? a w jakim stadium rozwoju są Wasze Bletille ??

Pozdrawiam
W.

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: wtorek, 18 maja 2004 11:32:59
Witam,
Moje Bletille (po koniec maja zeszłego roku zakwitły dwie z trzech) przezimowały w doniczce, po zrzuceniu liści, na parapecie wschodniego okna. W lutym wymieniłem im podłoże, bo kłącza zaczęły kiełkować.
Teraz stoją na balkonie, mają po jakieś 12 cm wysokości, ale jeszcze pąków nie widać. Dwie nowe zakupione w tym roku są znacznie mniejsze (ok. 4 cm), ale za to grubsze, może będą większe...

Natomiest Pleione formosana prawie zatrzymały wzrost (teraz jakieś 3 cm przyrosty), a jedno zaczęło obsychać. Może jest jeszcze za zimno?

pozdrawiam
Piotr Bałdyga

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: wtorek, 18 maja 2004 18:15:48
Panie Witku co prawda ja już od kilku lat nie uprawiam bletilli ale z tego co pamiętam jak miałam działkę to uprawiałam ją tak jak krokosmię tz. wykopywałam i chowałam do piwnicy dopiero po zwarzeniu liści przez przymrozki. Nie jestem pewna czy to można wykorzystać do doniczek gdzie jest mniejsza ilość podłoża. Na drugi rok bez problemu kwitła.

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@cad.pl
Data: wtorek, 18 maja 2004 21:50:00
Witam,

Co do Pleione, to moje też się zatrzymały... dziś wstawiłem je do domu - może ruszą znowu.

Przymrozki....hmmm... to jest myśl ! Może wsadze je do lodówki na kilka dni i wtedy obetne...

Pozdrawiam
W.

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@polbox.com
Data: wtorek, 18 maja 2004 22:10:09
Niemcy polecaja "eingraben und warten" czyli "pogrzebac i czekac" (w ogrodzie na glebokosci 10cm) - zima znosi spokojnie 20st. mrozu. Moze to "naturalniej", niz meczyc bidule w ciemnej lodowce?
Szczegoly np. http://www.orchideen-forum.de/board/showtopic.php?threadid=6904&highlight=bletilla
Pzdr Jurek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl